Ga naar content

Openbaarmaking van het pandrecht: wat betekent dat?

Je bent lekker aan het ondernemen en dan krijg je opeens bericht dat een van je zakelijke klanten een pandrecht heeft overgedragen aan BridgeFund. Misschien roept dat vragen op, of misschien denk je: Pandrecht? Dat klinkt als iets dat je oma afsluit als ze haar sieraden verpandt bij een pandjeshuis. Geen zorgen, wij leggen je precies uit wat het betekent, waarom het gebeurt en – belangrijker nog – wat je moet doen als je ermee te maken krijgt

Wat is pandrecht?

Laten we bij het begin beginnen. Pandrecht is een zekerheidsrecht dat een schuldeiser (in dit geval BridgeFund) krijgt op een goed van de schuldenaar. Dit goed kan van alles zijn: een auto, een machine of – in het geval van zakelijke leningen – vorderingen op klanten.

Er zijn twee vormen van pandrecht op vorderingen: stil pandrecht en openbaar pandrecht. Bij een stil pandrecht wordt de verpanding vastgelegd, maar blijven debiteuren (zoals jij) hier in eerste instantie onwetend van. De schuldenaar int zijn betalingen nog steeds zelf en draagt deze af aan de financier. Pas als de schuldenaar zijn betalingsverplichtingen niet nakomt, kan de financier ervoor kiezen het pandrecht openbaar te maken. Dit biedt ons als financier zekerheid. Want als de schuldenaar (jouw klant) niet kan betalen, dan mogen wij de vordering innen bij diens klanten (dat ben jij, in dit geval). Dat heet het openbaar maken van het pandrecht en is volledig conform de afspraken die wij met de lener hebben gemaakt.

Waarom wordt pandrecht openbaar gemaakt?

Oké, laten we eerlijk zijn: als je opeens een bericht krijgt over pandrecht, is dat niet bepaald iets waar je op zat te wachten. Grote kans dat je even met je wenkbrauwen fronst en denkt: ‘Pandrecht? Klinkt als iets voor advocaten en accountants die dol zijn op moeilijke woorden. Moet ik hier iets mee?’

Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord: ook ja, maar geen paniek. We leggen je haarfijn uit waarom een pandrecht soms openbaar wordt gemaakt, wat dat voor jou betekent en hoe je ervoor zorgt dat je geen dubbele betaling doet.

1. Betalingsachterstanden bij de lener

BridgeFund financiert bedrijven die willen groeien, investeren of een tijdelijke cashflowdip willen overbruggen. Maar soms loopt het niet zoals gepland. Een paar tegenvallende maanden, een klant die zelf niet betaalt, of gewoon een verkeerde inschatting—en ineens komt een ondernemer in de knel met de aflossing van zijn lening.

Wat gebeurt er als een ondernemer achterloopt met betalen?

Eerst even duidelijk: we zijn geen cowboys die meteen met juridische spierballen staan te zwaaien zodra iemand een dag te laat is met betalen. Voordat we een pandrecht openbaar maken, hebben we al meerdere stappen gezet om samen met de ondernemer een oplossing te vinden. Dit is hoe dat proces eruitziet:

  1. Een vriendelijk duwtje in de rug – We sturen een herinnering en checken of er misschien een misverstand is.
  2. Persoonlijk contact – We nemen contact op en kijken of een betalingsregeling mogelijk is. Misschien heeft de ondernemer nét wat extra tijd nodig.
  3. Uitstel of aanpassing – Soms geven we uitstel of passen we de betalingsvoorwaarden aan als dat helpt om de schuld op een gezonde manier af te lossen.

Maar als een ondernemer structureel niet betaalt en de betalingsachterstand oploopt, moeten we ingrijpen. Dat is voor niemand leuk, maar we kunnen geen geld blijven uitlenen zonder dat het terugkomt.

Lees ook: Als aflossen niet lukt

2. Pandrecht als zekerheid voor financiers

Je vraagt je misschien af: Waarom is dat pandrecht zo’n big deal voor financiers? Nou, stel je voor: je leent iemand een flink bedrag en vertrouwt erop dat het wordt terugbetaald. Maar je hebt geen enkele zekerheid dat je je geld ooit nog terugziet. Klinkt als een slecht idee, toch? Daarom hebben financiers een zekerheidsrecht nodig. Met een pandrecht zorgen we ervoor dat, mocht een ondernemer niet betalen, we alsnog iets hebben om op terug te vallen. In dit geval: de vorderingen op klanten, zoals die van jou.

Wat betekent dit concreet?

Als een pandrecht openbaar wordt gemaakt, betekent dat:

  • Jij betaalt je facturen voortaan aan BridgeFund in plaats van aan je oorspronkelijke leverancier.
  •  De hoogte van je factuur blijft exact hetzelfde. We rekenen geen extra kosten, rente of administratiefee’s.
  • Je bent alleen ‘bevrijdend’ betaald als het bedrag bij BridgeFund is binnengekomen. Betaal je per ongeluk toch aan je oorspronkelijke leverancier? Dan moet je alsnog aan ons betalen.

Het lijkt misschien een grote verandering, maar eigenlijk verandert er maar één ding: de partij naar wie je de betaling overmaakt.

3. Bescherming van alle betrokken partijen

Op het eerste gezicht lijkt het openbaar maken van een pandrecht misschien alleen iets wat in het belang is van BridgeFund, maar in werkelijkheid helpt het iedereen in de keten.

Hoe helpt pandrecht alle partijen?

  1. Jij weet precies waar je aan toe bent
    Je krijgt een duidelijk bericht en hoeft je geen zorgen te maken over of je betaling wel goed verwerkt wordt. Betaal gewoon aan BridgeFund en klaar.
  2. De ondernemer krijgt een tweede kans
    In plaats van faillissement of juridische procedures, biedt het pandrecht een manier om openstaande schulden deels af te lossen en een nieuwe start te maken.
  3. Gezonde kredietverlening blijft mogelijk
    Als financiers geen zekerheden hebben, wordt het lastig om ondernemers te blijven ondersteunen. Dankzij het pandrecht kunnen bedrijven nog steeds de financiering krijgen die ze nodig hebben.

Kort gezegd: pandrecht voorkomt financiële chaos en maakt het mogelijk dat bedrijven – ondanks tegenslagen – kunnen blijven draaien.

Wat gebeurt er als je de factuur toch aan je oorspronkelijke leverancier betaalt?

Laten we dit even duidelijk maken: als je de factuur tóch aan je oorspronkelijke schuldenaar betaalt, dan ben je nog steeds verplicht om hetzelfde bedrag aan ons te voldoen. Dit komt omdat je alleen bevrijdend hebt betaald als de factuur naar de pandhouder – in dit geval BridgeFund – is overgemaakt.

Oftewel: je betaalt dubbel als je niet oppast.

Het is dus echt belangrijk dat je de betalingsinstructies volgt. Want als je het bedrag per ongeluk aan de verkeerde partij overmaakt, kunnen wij je nog steeds aanspreken om de betaling alsnog aan ons te voldoen. En dat zou zonde zijn, toch?

Pandrecht vs. eigendomsvoorbehoud: wat is het verschil?

Misschien denk je: Hé, dit lijkt een beetje op een eigendomsvoorbehoud! Maar er is een groot verschil tussen deze twee zekerheidsrechten.

PandrechtEigendomsvoorbehoud
De schuldenaar geeft een vordering als onderpand aan een schuldeiser.De verkoper blijft eigenaar van het geleverde product totdat de volledige betaling is voldaan.
Wordt vaak toegepast op facturen en debiteuren.Wordt vaak gebruikt bij fysieke goederen, zoals machines of voorraad.
Bij wanbetaling kan de pandhouder (BridgeFund) het recht uitoefenen om de vordering direct bij de klant te innen.Bij wanbetaling kan de leverancier het product terugvorderen.

Veelgestelde vragen

Als je voor het eerst te maken krijgt met een openbaar gemaakt pandrecht, roept dat waarschijnlijk vragen op. Dat snappen we. We hebben om deze reden de meest gestelde vragen over pandrecht voor je op een rijtje gezet – inclusief duidelijke antwoorden.

1. Is het pandrecht van BridgeFund wettelijk toegestaan?

Ja. Pandrecht is een wettelijk erkend zekerheidsrecht en wordt geregeld in artikel 3:239 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt dat een schuldeiser (zoals BridgeFund) het recht heeft om een onderpand – bijvoorbeeld openstaande vorderingen – op te eisen wanneer een schuldenaar zijn verplichtingen niet nakomt.

Waarom bestaat dit recht?

Een pandrecht is bedoeld als zekerheid voor kredietverstrekkers. Wanneer een ondernemer een lening afsluit, is het voor de financier belangrijk om een vorm van onderpand te hebben. Zonder zekerheden zouden financiers minder snel geld uitlenen, wat het lastiger zou maken voor bedrijven om financiering te krijgen.

Wat betekent dit voor jou als klant van onze klant?

Wanneer een pandrecht openbaar wordt gemaakt, betekent dit dat de vordering officieel is overgedragen aan BridgeFund. Jij bent wettelijk verplicht om de factuur aan ons te betalen, en niet langer aan je oorspronkelijke leverancier. Dit is geen optie of onderhandeling; juridisch gezien heeft je leverancier het recht op deze betaling overgedragen aan ons.

2. Wat als mijn klant aangeeft dat ik gewoon aan hen moet betalen?

Dit kan gebeuren, vooral als je oorspronkelijke leverancier zich niet goed heeft ingelezen of hoopt alsnog de betaling direct te ontvangen. Maar juridisch gezien is dit niet toegestaan. Zodra het pandrecht openbaar is gemaakt, is de vordering overgedragen aan BridgeFund. Dit betekent:

  • Je moet betalen aan BridgeFund, niet aan je oorspronkelijke leverancier.
  • Betaal je tóch aan je leverancier? Dan blijft je betalingsverplichting bestaan en moet je alsnog aan BridgeFund betalen.
  • Je oorspronkelijke leverancier kan je niet meer verplichten om rechtstreeks aan hen te betalen.

Het kan natuurlijk verwarrend zijn als je twee verschillende instructies krijgt. Twijfel je? Neem dan contact op met ons en we helpen je verder.

3. Hoe weet ik zeker dat een pandrecht daadwerkelijk openbaar is gemaakt?

Het openbaar maken van een pandrecht is geen losse flodder. Dit proces wordt strikt volgens de regels uitgevoerd en gebeurt alleen als het echt nodig is. Je ontvangt altijd een officiële kennisgeving van BridgeFund waarin duidelijk staat vermeld:

  • De gegevens van de oorspronkelijke schuldenaar (jouw leverancier).
  • De vorderingen waar het om gaat.
  • De instructie om de betaling voortaan aan BridgeFund te doen.

Wat als ik twijfel of de kennisgeving echt is?

We begrijpen dat je voorzichtig wilt zijn. Bij twijfel kun je het volgende doen:

  1. Controleer de afzender: Onze communicatie komt altijd van een officieel BridgeFund-domein en niet van een onbekend e-mailadres.
  2. Neem contact met ons op: Bel ons even op 085 401 6605 en wij verifiëren of het bericht authentiek is.
  3. Vraag je leverancier om opheldering: Soms is de oorspronkelijke schuldenaar zich niet volledig bewust van de juridische gevolgen.

BridgeFund handelt altijd binnen de kaders van de wet en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen goed geïnformeerd zijn.

4. Kan ik bezwaar maken tegen het betalen aan BridgeFund?

Nee, want een openbaar gemaakt pandrecht is een juridisch afdwingbaar recht. Dit betekent dat je, zodra je een kennisgeving hebt ontvangen, wettelijk verplicht bent om je facturen aan BridgeFund te betalen.

Maar wat als ik liever bij mijn oorspronkelijke leverancier blijf betalen?

Dat is simpelweg geen optie meer. Zodra de vordering is overgedragen, is je oorspronkelijke leverancier niet langer de eigenaar van de vordering en mag hij deze niet meer innen. Jij kunt alleen nog “bevrijdend betalen” (oftewel: zonder dat er later nog een claim komt) door het bedrag aan BridgeFund over te maken.

Wat als ik toch bezwaar heb?

Mocht je alsnog twijfels hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We lichten de situatie graag toe en kunnen de juridische onderbouwing van de openbaarmaking van het pandrecht met je delen. Maar bezwaar maken tegen de betaling zelf is niet mogelijk – de wet is hierin heel duidelijk.

5. Heeft het openbaar maken van een pandrecht invloed op mijn contract met mijn leverancier?

Nee, het pandrecht verandert niets aan de contractuele afspraken tussen jou en je oorspronkelijke leverancier. De factuurbedragen, leveringsvoorwaarden en serviceafspraken blijven allemaal hetzelfde. Het enige wat verandert, is dat je de betaling aan BridgeFund doet in plaats van aan je leverancier.

Dit betekent dat je leverancier:

  • Je nog steeds moet leveren wat is afgesproken.
  • Je niet zomaar extra kosten in rekening mag brengen vanwege de overdracht van het pandrecht.
  • Niet kan zeggen dat de overeenkomst niet meer geldt omdat de betaling nu aan BridgeFund gaat.

Voor jou als debiteur verandert er dus niet veel, behalve dat je factuur op een ander bankrekeningnummer terechtkomt.

6. Wat is het verschil tussen een stil en een openbaar pandrecht?

Een stil pandrecht betekent dat de vorderingen van een ondernemer zijn verpand aan een financier, maar dat de debiteuren (zoals jij) daar nog niet van op de hoogte zijn. De ondernemer int zijn facturen zelf en draagt deze af aan de financier. Een openbaar pandrecht betekent dat de financier het recht heeft om de vorderingen zelf te innen. Dit gebeurt wanneer de ondernemer zijn betalingsverplichtingen niet nakomt. Op dat moment ontvang jij een kennisgeving en moet je de betaling voortaan rechtstreeks aan de financier doen.

Belangrijk: Betaal je per ongeluk nog aan je oorspronkelijke leverancier terwijl het pandrecht al openbaar is gemaakt? Dan moet je alsnog aan de financier betalen, omdat je pas bevrijdend hebt betaald als het geld bij hen binnenkomt.

7. Wat gebeurt er als mijn leverancier failliet gaat?

Als een bedrijf failliet gaat, heeft dat vaak gevolgen voor openstaande vorderingen. Maar als er al een pandrecht op de vorderingen zat, dan blijft dit recht gewoon in stand. Dit betekent dat:

  • Je nog steeds verplicht bent om te betalen aan BridgeFund.
  • Het faillissement van je leverancier geen invloed heeft op je betalingsverplichting.
  • Je geen dubbele betaling hoeft te doen, zolang je de instructies van BridgeFund volgt.

Soms komt het voor dat een curator van het failliete bedrijf contact opneemt met debiteuren in een poging om alsnog betalingen binnen te halen. Maar als een vordering is overgedragen aan BridgeFund via het pandrecht, kan een curator deze niet meer opeisen. Heb je vragen over een failliete leverancier en een openstaand pandrecht? Neem dan contact met ons op.

8. Moet ik zelf iets aanpassen in mijn administratie?

Ja, zodra je een kennisgeving van pandrecht ontvangt, is het verstandig om je administratie direct bij te werken. Dit voorkomt misverstanden en dubbele betalingen. Dingen die je kunt doen:

  • Pas het bankrekeningnummer aan in je boekhoudsysteem.
  • Informeer je financiële afdeling of accountant over de wijziging.
  • Zorg ervoor dat toekomstige facturen correct verwerkt worden.

Het is een kleine moeite, maar het voorkomt veel gedoe.

Conclusie: wat moet je doen als je met pandrecht te maken krijgt?

Het belangrijkste om te onthouden is dat als een pandrecht openbaar is gemaakt, jij als klant van onze klant verplicht bent om je betalingen rechtstreeks aan BridgeFund te voldoen. Dit verandert niets aan de hoogte van je factuur of je afspraken met je leverancier, alleen de betalingsrichting. Betaal je per ongeluk toch aan je oorspronkelijke leverancier? Dan ben je niet bevrijdend betaald en moet je alsnog het bedrag aan ons voldoen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Heb je nog vragen?

Neem gerust contact op met het Team Collections & Recovery van BridgeFund.

Zij zijn telefonisch bereikbaar via 085 401 6605 (ma-vrij van 09:00 – 18:00).

gijs_van_den_berg