Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 17 december 2024 om 13:35
In het kort
  • Snel oprichten: Een maatschap is snel op te richten, zonder verplicht startkapitaal, waardoor je snel met samenwerken kunt beginnen.
  • Gedeelde verantwoordelijkheid: Je deelt de verantwoordelijkheid met andere maten, maar bent slechts voor een deel privé aansprakelijk.
  • Fiscale overwegingen: Als maat in een maatschap ben je voor de inkomstenbelasting ondernemer, maar voor de btw niet. Bespreek dit met een accountant.

Ben jij zzp’er en werk je regelmatig samen met collega-zzp’ers? Dan zou het wel eens interessant kunnen zijn om je te verenigen in een maatschap. Daarmee werken jullie samen onder één naam, maar blijf je ook nog gewoon zzp’er. Begrijp je er niks van? Geen nood, we duiken verder de details van de enigszins illustere maatschap in.

Wat is een maatschap?

Een maatschap is een onderneming waarin je samenwerkt met andere zelfstandige ondernemers, vaak zzp’ers. Deze rechtsvorm is met name bedoeld om samen een beroep uit te oefenen onder één naam. Het is een personenvennootschap zonder rechtspersoonlijkheid die veel wordt gebruikt door huisartsen, fysiotherapeuten en advocaten. Er is bijvoorbeeld één office manager in dienst van de maatschap, die werkzaamheden uitvoert voor alle maten.

Er bestaat trouwens ook nog zoiets als een stille maatschap. In deze vorm werken de maten onder hun eigen naam. De maatschap bestaat dus wel, maar de maten treden niet onder één naam naar buiten. Met de stille maatschap kunnen ze samen personeel inhuren of bedrijfsmiddelen aanschaffen.

Wanneer kies je voor een maatschap?

Los van de eerder genoemde beroepen, waarin het gebruikelijk is om samen in een maatschap te werken, zijn er nog wel meer. Voor zzp’ers met een vergelijkbaar specialisme kan een maatschap een fijne rechtsvorm zijn. Stel je voor dat je als online marketeer wil concurreren met grote bedrijven of opdrachten wil aannemen die te uitgebreid zijn voor jou alleen. Met een aantal collega’s gaat dat makkelijker. Binnen de maatschap verdeel je het werk en de opbrengsten, terwijl je voor je klant één team met één bedrijfsnaam bent.

Aansprakelijkheid in een maatschap

Omdat een maatschap geen rechtspersoon is, is elke maat voor een gelijk deel privé aansprakelijk voor schulden van de maatschap. Bij een maatschap van 4 maten, ben je voor 25% verantwoordelijk voor de schulden. Er is één uitzondering: belastingschulden. Voor de Belastingdienst is iedere maat aansprakelijk voor belastingschulden die de maatschap maakt.

Verschil tussen de maatschap en de vof

Ze lijken enorm op elkaar, maar het grootste verschil tussen een maatschap en een vof is het doel waarmee je ze opricht. Een vof richt je op om een bedrijf uit te oefenen, terwijl je een maatschap opricht om een beroep uit te oefenen.

In een vof onderneem je als collectief, in een maatschap werkt elke maat meestal meer voor zichzelf. Advocaten in een maatschap oefenen bijvoorbeeld zelfstandig hun beroep uit. Een groep schilders in een vof is meer aan het ondernemen als schildersbedrijf. Als collectief kunnen ze veel grotere klussen aannemen en het bedrijf laten groeien.

Ook als het op aansprakelijkheid aankomt, verschillen de maatschap en de vof van elkaar. In een vof is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de vof. In een maatschap is elke maat in gelijke delen privé aansprakelijk voor schulden van de maatschap. Bestaat jullie maatschap uit 4 maten? Dan ben je met je privévermogen aansprakelijk voor 25% van de schulden.

Voor- en nadelen van de maatschap

Geen enkele rechtsvorm sluit perfect aan bij jouw situatie. Je snapt wel dat ook aan een maatschap voordelen en nadelen zitten. Hier komen de belangrijkste.

Voordelen van een maatschap

De belangrijkste voordelen van een maatschap zijn:

  • Een maatschap is binnen no time opgericht
  • Geen verplicht startkapitaal
  • Je deelt de verantwoordelijkheid met de andere maten
  • Je bent slechts voor een deel privé aansprakelijk
  • Je hebt recht op gunstige ondernemersregelingen, zoals belastingaftrek

Nadelen van een maatschap

Aandachtspunten voor je een maatschap opricht zijn:

  • Je werkt samen dus maakt samen beslissingen – af en toe lekker discussiëren!
  • Je bent deels privé aansprakelijk voor schulden van de maatschap
  • Afspraken met de maten onderling zijn bindend

Ondernemer of geen ondernemer in een maatschap?

Nog zoiets: als je samen met anderen een maatschap opricht, voel je je voor de volle 100% ondernemer. Je bent immers hartstikke zelfstandig aan het ondernemen. Voor de Belastingdienst werkt dat iets anders en dat is best wel relevant.

Ontdek of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent

Als de Belastingdienst je kenmerkt als een ondernemer, mag je gebruikmaken van de speciale regelingen en aftrekposten voor ondernemers. En die wil je want die zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen. Wie wil dat nou niet?

Het mooie is dat elke maat in de maatschap er afzonderlijk aanspraak op kan maken. Moet hij of zij wel ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn natuurlijk. Met de ondernemerscheck van de Belastingdienst weet je snel of je aan alle voorwaarden voldoet.

Als maat ben je weer géén ondernemer voor de btw…

Zoals je vast wel weet zijn de regels van de Belastingdienst soms volstrekt ondoorgrondelijk. Dat geldt ook een beetje voor de maatschap. Voor de btw zijn de afzonderlijke maten namelijk geen ondernemer, maar de maatschap zelf wel. Btw afdragen en terugvorderen kan dus alleen de maatschap. Snap jij het nog? ☺

De maatschapsovereenkomst

Voor het oprichten van de maatschap hoef je alleen langs de KVK. Je bent niet verplicht om een maatschapsovereenkomst op te stellen, maar het is wel een absolute aanrader. Zo’n overeenkomst schept duidelijkheid omdat je daarin alle afspraken tussen de maten vastlegt. Inhoudelijk zijn er trouwens geen eisen. Jullie stemmen af welke zaken jullie belangrijk vinden en leggen de afspraken daarover vast. Voorbeelden van onderwerpen die vaak in een maatschapsovereenkomst staan:

  • De gegevens van alle maten
  • Wat elke maat inbrengt qua geld, goederen en arbeid
  • Bevoegdheden
  • Winstverdeling

Is een maatschap de beste rechtsvorm voor jouw situatie?

Of je er in jouw geval goed aan doet om een maatschap op te richten? Goede vraag. BridgeFund heeft een handige vergelijking van alle rechtsvormen voor je gemaakt. Hierin vind je de belangrijkste eigenschappen om de maatschap te vergelijken met andere rechtsvormen. Voor je naar de KVK rent om je nieuwe bedrijf op te richten, raden we je aan om een accountant om raad te vragen voor jouw specifieke situatie. Zo weet je 100% zeker of een maatschap de beste keuze is.

Met je maten op ondernemerspad

Wil jij je krachten bundelen met collega-zzp’ers en onder één naam ondernemen? Dan is het tijd om een maatschap op te richten. Nadat jullie een maatschapsovereenkomst hebben opgesteld en naar de KVK zijn gegaan is jullie nieuwe bedrijf een feit. Hoog tijd om het te vieren, geniet met… je maten! 😜

Veelgestelde vragen

Een maatschap is een bedrijf waarin je onder één naam samenwerkt met anderen, de zogenaamde maten. Vaak zijn de maten zzp’ers.

Een stille maatschap is een onderneming waarin je samenwerkt met andere zelfstandige ondernemers, maar waarin je onder je eigen naam werkt. De stille maatschap kan bijvoorbeeld wel personeel inhuren of bedrijfsmiddelen aanschaffen namens alle maten.

Nee, de maten zijn ieder voor een evenredig deel privé aansprakelijk voor schulden van de maatschap.

In een maatschap beoefenen de maten elk hun beroep uit onder de vlag van de maatschap. Ze treden onder één naam naar buiten.

Bij zowel een eenmanszaak als bij een vof zijn alle ondernemers persoonlijk financieel aansprakelijk. Het belangrijkste verschil is dat in een vof alle vennoten eigenaar zijn. 

Gecontroleerd door Julian van de Steeg

Founder & CEO bij Bridgefund
Julian van de Steeg, oprichter en CEO van BridgeFund, is een toonaangevende ondernemer met een uitgebreid expertise op het gebied van ondernemerschap, start-ups, new business development en strategische partnerships. Zijn focus op leiderschap en lean startup-methodologieën maakt hem een pionier in de zakelijke wereld.
Meer over mij
Julian_01@2x
Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

ted-leesbril
Ook interessant