-
Wat is een investeringsovereenkomst?: Een investeringscontract legt afspraken vast tussen een investeerder en een ondernemer over een investering. De investeerder verstrekt geld of middelen in ruil voor aandelen, rente of winstdeelname.
-
Belangrijke vormen van investeringen: Er zijn verschillende contractvormen, zoals equity-financiering (aandelen en mede-eigenaarschap), achtergestelde leningen (hoger risico, hogere rente) en converteerbare leningen (mogelijkheid om later om te zetten in aandelen).
-
Essentiële contractvoorwaarden: Het contract moet afspraken bevatten over de hoogte en het doel van de investering, rentepercentage, terugbetalingsvoorwaarden, zeggenschap en geschillenregeling.
-
Problemen en beëindiging: Bij wanprestatie kan schadevergoeding worden geëist of het contract worden ontbonden. Een contract eindigt bij het verstrijken van de looptijd, onderling akkoord of bij contractbreuk.
Of je nu zelf investeert in een ander bedrijf of financiering zoekt voor je eigen onderneming, duidelijke afspraken leg je vast in een investeringscontract. Zo voorkom je problemen en creëer je een goede samenwerking.
Wat is een investeringsovereenkomst?
Dit is een contract waarin een investeerder afspraken maakt met een ondernemer over een investering in de onderneming. De investeerder verstrekt geld of middelen, en ontvangt in ruil daarvoor bijvoorbeeld aandelen, rente of winstdeelname.
Belangrijke punten die altijd in het contract terugkomen zijn:
- Hoeveel geld of welke middelen er precies worden geïnvesteerd.
- Welke tegenprestatie (bijvoorbeeld aandelen of rente) de investeerder krijgt.
- Looptijd van de investering
- Mogelijkheden om de overeenkomst tussentijds te beëindigen.
Belangrijke vormen van het contract
Er zijn verschillende soorten investeringsovereenkomsten. De belangrijkste zijn:
Equity-financiering
De investeerder koopt aandelen in jouw onderneming en wordt daarmee mede-eigenaar. De investeerder deelt dan mee in de winst, maar loopt ook risico bij verlies. Dit soort overeenkomsten leg je vast in een aandeelhoudersovereenkomst.
Achtergestelde lening
Bij een achtergestelde lening krijgt de investeerder pas geld terug nadat andere schuldeisers volledig zijn terugbetaald bij faillissement. Hierdoor is het risico hoger, maar de rente vaak ook.
Converteerbare lening
Dit is een lening die later kan worden omgezet in aandelen. Handig voor beginnende ondernemingen die eerst willen groeien voordat ze aandelen uitgeven.
Wat moet er in elk geval in een investeringscontract staan?
Wil je als ondernemer problemen voorkomen? Maak dan sowieso duidelijke afspraken over:
- De hoogte van de investering
- Doel van de investering
- Rentepercentage
- Terugbetalingsvoorwaarden en -termijnen
- Afspraken over zeggenschap en besluitvorming (bijvoorbeeld stemrechten bij aandelen)
- Geschillenregeling en toepasselijk recht (bij voorkeur Nederlands recht)
Problemen en oplossingen bij investeringsovereenkomsten
Wat als afspraken niet worden nagekomen?
Komt de investeerder of ondernemer zijn verplichtingen niet na, bijvoorbeeld door het niet tijdig terugbetalen van de lening, dan kan er sprake zijn van wanprestatie. Je kunt dan schadevergoeding eisen of zelfs de overeenkomst ontbinden (Art 6:74 Burgerlijk Wetboek).
Hoe beëindig je een investeringscontract?
Duidelijke afspraken over beëindiging voorkomen conflicten. Je kunt een overeenkomst beëindigen als:
- De afgesproken looptijd voorbij is.
- Beide partijen het eens zijn over beëindiging.
- Eén van beide partijen zich niet aan de afspraken houdt (ontbinding wegens wanprestatie)