-
Soorten bedrijfsruimten: 290-bedrijfsruimte (winkels, horeca, min. 5 jaar huur) en 230a-bedrijfsruimte (overige panden, minder huurbescherming).
-
Belangrijke contractonderdelen: Huurprijs, duur, indexering, servicekosten, onderhoud, opzegtermijn en onderverhuur.
-
Opzeggen: Wettelijke opzegtermijn geldt. 230a-huurders kunnen max. 1 jaar ontruimingsbescherming krijgen. Opzegging per aangetekende brief.
Een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte is een contract tussen een verhuurder en een huurder, waarin de voorwaarden voor het gebruik van een bedrijfspand worden vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een winkelpand, kantoorruimte of horecagelegenheid. Het contract regelt de rechten en plichten van zowel de verhuurder als de huurder. In Nederland worden deze overeenkomsten onderverdeeld in:
290-bedrijfsruimte: dit geldt voor kleinhandelsbedrijven, hotels, restaurants, cafés, kampeerterreinen, afhaal- of besteldiensten en ambachtsbedrijven. De voorwaarde om deze bedrijfsruimte te huren is dat de betreffende ruimte voor het publiek toegankelijk is en dat er rechtstreeks roerende zaken of diensten worden geleverd. De minimale huurtermijn voor dit pand is minimaal 5 jaar (Art. 7:290 en Art. 7:292 Burgerlijk Wetboek).
230a-bedrijfsruimte: alle bedrijfspanden die niet vallen onder de 290-bedrijfsruimten en die ook geen woonruimte zijn, vallen onder deze categorie. Huurders hebben minder huurbescherming. De overeenkomst eindigt op de afgesproken datum die de partijen zijn overeengekomen. Als de verhuurder het contract opzegt, dan heeft de huurder recht op ontruimingsbescherming. Dit betekent dat de verplichting voor de huurder om het gehuurde pand te ontruimen kan worden opgeschort voor een periode van 2 maanden vanaf het moment dat de huurder schriftelijk in kennis is gesteld door de verhuurder (Art. 7:230a Burgerlijk Wetboek).
Wat moet er in het contract staan?
Een huurcontract opstellen vereist een aantal verplichte bepalingen. Een goed contract bevat in ieder geval de volgende onderdelen:
- De duur van het contract: tot wanneer duurt het contract en zijn er mogelijkheden om het contract te verlengen?
- De huurprijs en betalingsvoorwaarden: huurcontracten kunnen over het algemeen jaarlijks geïndexeerd worden. Deze indexering vindt plaats op basis van de consumentenprijsindexcijfers (CPI). Dit betekent dus dat de verhuurder de huurprijs jaarlijks kan aanpassen aan de gestegen huurprijzen.
- Servicekosten en overige bijkomende kosten: zoals gas, water en licht.
- Onderhoudsverplichtingen: wie is verantwoordelijk voor onderhoud en herstel?
- Opzegtermijn: dit is afhankelijk van de huurperiode en de wettelijke termijnen.
- Onderverhuur: mag de huurder de ruimte onderverhuren? Dit is namelijk niet altijd toegestaan en moet specifiek worden opgenomen in het contract.
Soorten overeenkomsten en modellen
Er zijn verschillende modellen beschikbaar, waaronder:
- ROZ-model huurcontract bedrijfsruimte: dit is een standaardovereenkomst, opgesteld door de Raad voor Onroerende Zaken, die over het algemeen vaak wordt gebruikt voor winkelpanden en horeca.
- NVM huurcontract bedrijfsruimte: een veelgebruikte variant door makelaars, gebaseerd op standaardmodellen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
- Eenvoudig huurcontract bedrijfsruimte: voor kleine ondernemingen die een korte en minder complexe overeenkomst nodig hebben.
Opzeggen en beëindigen
Als je een contract wilt opzeggen gelden wettelijke regels:
- Huurder en verhuurder moeten rekening houden met de wettelijke opzegtermijn voor de bedrijfsruimte (Art 7:293 Burgerlijk Wetboek).
- Bij stilzwijgende verlengingen kan de overeenkomst doorlopen onder dezelfde voorwaarden.
- Een huurder van een 230a-bedrijfsruimte kan na beëindiging een beroep doen op een ontruimingsbescherming van maximaal 1 jaar (Art. 7:230a lid 5 Burgerlijk Wetboek).
- Als je de overeenkomst wil opzeggen, moet dit in een aangetekende brief.