- Pensioenopbouw als ondernemer biedt opties zoals fiscale oudedagreserve, spaarrekeningen, zzp-pensioenfondsen, lijfrenteverzekeringen en bedrijfsverkoop.
- Elk plan heeft voor- en nadelen, dus advies van een professional is essentieel voor een weloverwogen keuze.
- Het benodigde maandelijkse bedrag hangt af van gewenste pensioenuitkeringen en individuele financiële situatie, en vraagt professioneel advies.
Als bedrijfseigenaar, aandeelhouder of freelancer zelf pensioen opbouwen? We hebben 5 mogelijkheden voor je op een rij gezet.
Zelf pensioen opbouwen en benieuwd hoe je dat als ondernemer kunt regelen? Je kunt sparen voor jouw pensioen, geld inleggen voor een lijfrente of waarde opbouwen binnen jouw bedrijf. Hoe je dit ook wilt regelen, het is verstandig om daar zo vroeg mogelijk over na te denken. Hoe eerder jij begint met jouw pensioen, des te meer rendement je kunt maken op inleg en investeringen die je doet. Dat komt de hoogte van jouw uitkeringen ten goede, omdat je handig gebruik maakt van de beschikbare tijd.
Wil je extra pensioen regelen in loondienst of ben je benieuwd wat je als ondernemer per maand moet inleggen? Het hangt allemaal samen met wat je van plan bent, welke mogelijkheden je hebt en hoe warmpjes je erbij wilt zitten als je eenmaal met pensioen kunt.
Eigen pensioen regelen: wat zijn de mogelijkheden?
1. Fiscale Oudedag Reserve (FOR)
Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen gebruik maken van de Fiscale Oudedag Reserve (FOR). Het is een fiscale regeling om op papier pensioen op te bouwen, zonder dat je geld hoeft te onttrekken aan jouw onderneming.
Je reserveert een deel van de winst voor na jouw pensioen. Daar betaal je nu nog geen inkomstenbelasting over, waardoor je fiscaal voordeel hebt. Houd er rekening mee dat je de belasting alsnog dient te betalen als je eenmaal met pensioen gaat. Het is een ingewikkelde regeling met voor- en nadelen, dus laat je daarover adviseren door een boekhouder of accountant.
2. (Bank)sparen
Sparen voor jouw pensioen? Dat kan op reguliere spaarrekeningen, net als met speciale spaarproducten die daarvoor ontwikkeld zijn. Die rekening is geblokkeerd tot aan jouw pensioen. Het voordeel daarvan is een hogere rente dan op een normale spaarrekening, bovenop het belastingvoordeel dat je krijgt. De bedragen die je inlegt mag je aftrekken voor de inkomstenbelasting en het vermogen telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing.
Tip: wil je zelf pensioen opbouwen, met een hoger verwacht rendement dan op een (bank)spaarrekening? Vanaf de geblokkeerde rekening kun je beleggingen kopen. Dat kan een hoger rendement opleveren, maar kent ook het risico op koersdalingen.
3. Speciaal voor zelfstandigen
Er zijn pensioenmogelijkheden speciaal voor zelfstandigen. Het gaat om zzp-pensioenfondsen, waarbij jij je als ondernemer vrijwillig kunt aanmelden. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt inleggen en op welke momenten je dat doet. De bedragen die je inlegt zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Je hebt met een pensioenfonds speciaal voor zelfstandigen bovendien zelf de keuze om jouw pensioen in te laten gaan tussen jouw 60e en 72e levensjaar. En raak je langdurig arbeidsongeschikt? Dan mag je de ingelegde bedragen alvast laten uitkeren, al gaat dat ten koste van jouw pensioen.
4. Lijfrenteverzekering
Wil je extra pensioen opbouwen in loondienst, ben je bedrijfseigenaar of aandeelhouder? Je kunt er dan net als voor freelancers voor kiezen om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Je betaalt maandelijks, jaarlijks of eenmalig een bepaald bedrag. In ruil daarvoor ontvang je een lijfrente vanaf het moment dat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
5. Bedrijf verkopen
Bouw je een mooi bedrijf op dat je kunt verkopen op het moment dat je met pensioen wilt? Het is een methode om voor jouw pensioen te zorgen. Houd er rekening mee dat dit risico’s met zich meebrengt, omdat het op dit moment lastig is om aan te geven wat jouw bedrijf tegen die tijd (nog) waard zal zijn.
Sparen voor pensioen: hoeveel per maand inleggen?
Benieuwd hoeveel je per maand moet inleggen om zelf pensioen op te bouwen? Dat hangt af van de pensioenuitkeringen die je wenst of nodig hebt, zodra je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een boekhouder of accountant kan je daar goed bij helpen. Aan de hand daarvan kun je sparen voor jouw pensioen of extra pensioen opbouwen, zowel als freelancer, bedrijfseigenaar of als aandeelhouder, maar ook wanneer je in loondienst bent bij een bedrijf en je een pensioengat hebt.
Zoek je als bedrijf naar informatie over jouw pensioen of een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.