- Het financieren van een bedrijfsauto kan op verschillende manieren, zoals met eigen middelen, financial lease of een zakelijke lening, elk met eigen voor- en nadelen.
- Financial lease biedt voordelen zoals spreiding van kosten en belastingvoordelen door de auto op de balans te zetten, maar je bent niet direct eigenaar en betaalt mogelijk hogere kosten voor service.
- Bij de keuze tussen een nieuwe of tweedehands bedrijfsauto spelen kosten, bijtelling en privégebruik een grote rol, waarbij een tweedehands auto onder de youngtimer-regeling voordeliger kan zijn qua bijtelling.
Of je nu zzp’er of mkb’er bent, een eigen bedrijfsauto levert veel vrijheid en voordelen op. Voorraad inkopen, materiaal vervoeren, logistiek gemak, of simpelweg de blits maken op relevante bijeenkomsten: een bedrijfsauto is handig. Maar bij de aanschaf kom je voor meer keuzes te staan dan enkel het model, de kleur en de kilometerstand. Met name de financieringsopties kunnen behoorlijke consequenties hebben. In dit artikel bespreken we de opties voor het zakelijk financieren van je bedrijfsauto, het verschil tussen leasen of kopen, en wat het voor jou betekent als je nieuw of juist tweedehands koopt. Zo ga je straks goed geïnformeerd de weg op.
Lees ook: Zakelijk elektrisch rijden
Auto zakelijk financieren, financial lease auto: wat zijn je opties?
Een bedrijfsauto kan je op meerdere manieren aanschaffen: met eigen kapitaal of met een lening. In plaats van het volledige bedrag volledig zelf op te hoesten, biedt een lening je de mogelijkheid om de kosten te spreiden. Wat tegelijkertijd ook ruimte geeft om te investeren in andere belangrijke zaken. Daarnaast kan het ook nog eens belastingvoordelen opleveren.
Er zijn drie gebruikelijke manieren om een bedrijfsauto te financieren: betalen uit eigen zak, leasen of gebruikmaken van een zakelijke lening.
1. Bedrijfsauto kopen met eigen middelen
Als je een bedrijfsauto met eigen middelen betaalt, leg je het volledige aankoopbedrag uit eigen zak neer. Twee voordelen zijn dat er geen langer lopende kosten bij komen kijken en dat je direct eigenaar bent van de wagen, een nadeel is dat je op de korte termijn minder overhoudt voor andere investeringen en misschien een deel van je veiligheidsbuffer uitgeeft.
2. Financial leasen van een bedrijfsauto
Financial lease is een populaire optie voor de aanschaf van bedrijfsauto’s. Met full financial lease betaal je simpelweg maandelijks een vast bedrag om de kosten te spreiden over de gebruiksperiode van de auto. Het grote voordeel van full financial lease is dat de auto op de balans van je bedrijf komt te staan, wat betekent dat je kunt profiteren van verschillende belastingvoordelen. Hallo investeringsaftrek, afschrijving en renteaftrek!
Let op: je kunt ook kiezen voor ‘operational lease’. Daarbij blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en moet je na afloop weer afscheid nemen van je vierwieler. In dat geval worden de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud wel weer voor je betaald. Scheelt een hoop rompslomp. Maar voor dat gebrek aan gedoe, betaal je natuurlijk wel een hogere prijs en kun je geen gebruik maken van de investeringsaftrek. Iets om goed over na te denken.
3. Zakelijke auto financieren met een lening
Nog een optie is het afsluiten van een zakelijke lening voor je bedrijfsauto. Dat is vergelijkbaar met financial lease, alleen neem je hier een lening bij een derde partij in plaats van de autodealer. Een aantrekkelijke keuze voor zzp’ers en mkb’ers die niet over de middelen beschikken om een bedrijfsauto direct te betalen. De auto dient vaak als onderpand, waardoor de kosten van de lening lager worden. Want die veiligheid voor financiers biedt jou een gunstiger rentetarief. De hoogte van de rente hangt vaak af van de looptijd, het leenbedrag en de financiële gezondheid van je bedrijf.
Wat zijn de nadelen van bedrijfsauto kopen door middel van financiering?
De nadelen zitten vooral in de specifieke voorwaarden van de financieringsvorm en de situatie van je bedrijf. Hier zijn een paar mogelijke nadelen:
Rentelasten
Ondanks dat een zakelijke lening voor een bedrijfsauto een scherpe rente kan hebben (omdat de auto als onderpand dient), betaal je deze alsnog. Deze kosten kunnen oplopen.
Afschrijvingskosten
Bij een zakelijke lening mag je de investering niet in één keer afschrijven, wat het voor veel ondernemers minder interessant maakt.
Risico van beslaglegging bij in gebreke blijven
Als je de lening niet kunt terugbetalen, kan de financier het voertuig in beslag nemen omdat het als onderpand dient. Dan sta je vast!
Beperkingen voor andere investeringen
Het geld dat je leent voor de aankoop van een bedrijfsauto kan niet worden geleend voor andere zakelijke uitgaven of investeringen. Dit kan je beperken als je andere kansen wil grijpen waar cash voor nodig is.
Koop je een nieuwe bedrijfsauto of toch een occasion?
Da’s een goede vraag! Voor beide valt wat te zeggen. Een nieuwe bedrijfswagen kopen is duur, maar je hebt wel een schone, zuinige en veilige bak waar je jarenlang mee verder kunt. Waarom is het dan toch interessant om te kijken naar een occasion? Ten eerste is het aanbod occasions vele malen groter, de levertijd korter en kost de aanschaf je geen rib uit je lijf, maar slechts een halve 😉. En die tweedehands auto kun je misschien wel zonder financiering aanschaffen.
Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met je bedrijfswagen? Dan betaal je bijtelling over de cataloguswaarde. Het maakt voor de bijtelling dus niet uit of je in een nieuwe auto rijdt of in hetzelfde model dat 5 verjaardagen heeft gevierd. Maar ga je voor een youngtimer van 15 jaar of ouder? Dan wordt dat tweedehandsje ineens een stuk interessanter!
Volgens de youngtimer regeling is het percentage voor bijtelling een stuk hoger, namelijk 35%. Kleine nuance: dit percentage wordt geheven over de dagwaarde en niet over de cataloguswaarde. Hierdoor kan de bruto en netto bijtelling een stuk lager uitvallen onderaan de streep. Zo rijd je ineens in een 15 jaar oude BMW M5 voor de prijs van een nieuwe VW Polo!
Hoe zit het met privégebruik als je een bedrijfsauto koopt?
Ben je zzp’er of heb je een kleinbedrijf? Dan is de kans groot dat je jouw bedrijfsauto ook privé gebruikt. Houd dan rekening met een bijtellingspercentage. En neem je persoonlijke doelen op lange termijn ook mee. Wil jij de komende jaren een gezin stichten? Dan is die dikke coupé of praktische 2-zits bestelbus nu wel vet, maar moet je hem voor je het weet weer inruilen voor een auto waar wél kinderzitjes in kunnen.
Veelgestelde vragen
Er zijn drie hoofdmethoden om een bedrijfsauto te financieren: bedrijfsauto betalen met eigen middelen, financial lease auto en je auto financieren met een zakelijke lening.
De nadelen van een bedrijfsauto kopen door middel van financiering zijn rentelasten, afschrijvingskosten, risico van beslaglegging bij in gebreke blijven en het feit dat je het geld dat je voor de bedrijfsauto weglegt dan niet elders kan investeren.
Dat hangt af van je situatie: nieuw is duurder, maar minder gedoe. Een occasion is goedkoper, en zeker met de youngtimer regeling soms fiscaal aantrekkelijker.
Let goed op de kosten en voorwaarden voor privégebruik van de bedrijfsauto.