Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 2 september 2024 om 11:28
In het kort
  • Lang vreemd vermogen omvat alle schulden met een looptijd van meer dan een jaar, zoals leningen voor bedrijfsmiddelen via banken, leases, of crowdfunding.
  • Rekening courantkredieten vallen onder kort vreemd vermogen, niet onder lang vreemd vermogen, omdat ze binnen een jaar terugbetaald moeten worden.
  • Voorzieningen, zoals geschatte toekomstige kosten voor onderhoud, worden apart vermeld op de balans en vallen niet onder lang vreemd vermogen.

De balans opmaken is geen eitje. Als je eindelijk doorhebt wat passiva en activa zijn, vliegen er nog meer termen je om de oren. Lang vreemd vermogen bijvoorbeeld. Wat is dat?

Laten we eerst even je geheugen opfrissen. Als je de balans opmaakt, moet je onderscheid maken tussen je schulden (passiva, rechts op de balans) en je bezittingen (activa, links op de balans). So far so good. Maar waar zet je lang vreemd vermogen op de balans?

Hoewel de term ‘vermogen’ doet vermoeden dat het een bezit is, is dat op de balans niet het geval. Lang vreemd vermogen zet je dus aan de kant van de passiva, je schulden. Maar hoe kan dat en wat is lang vreemd vermogen precies?

Definitie lang vreemd vermogen

Heel simpel gezegd is lang vreemd vermogen iedere schuld die een looptijd heeft van langer dan een jaar. Dus ga jij een lening aan die een terugbetalingstermijn heeft van langer dan een jaar, dan spreek je over lang vreemd vermogen.

Je kunt bij verschillende instanties lang vreemd vermogen aangaan. Bijvoorbeeld ouderwets bij de bank, een non bancaire kredietmaatschappij, een leasemaatschappij en via crowdfunding, om maar iets te noemen. Zolang de terugbetalingstermijn van de lening langer dan een jaar is, spreek je van lang vreemd vermogen, ongeacht waar je die lening aan bent gegaan.

Voorbeelden lang vreemd vermogen

Lang vreemd vermogen gebruik je vaak voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Misschien ben je een meerjarige lening bij de bank aangegaan om nieuwe laptops voor je bedrijf te kopen. Of heb je een hypotheek op een bedrijfspand genomen. Dat zijn allebei voorbeelden van lang vreemd vermogen. 

Dat geldt ook voor onderhandse leningen via vrienden en/of familie. Het bedrag dat je lieve opa je tegen een belachelijk lage rente uitleent om je bedrijf te starten, is ook lang vreemd vermogen. 

En heb jij een auto op de zaak gezet met een leaseovereenkomst van meerdere jaren? Dan mag je die kosten ook onder lang vreemd vermogen op de balans zetten. Zo zijn er eindeloos veel voorbeelden van lang vreemd vermogen te noemen. 

Is rekening courant lang vreemd vermogen?

Oké, lang vreemd vermogen is dus een schuld met een looptijd van meer dan een jaar. Duidelijk. Hoe zit het dan met de rekening courant (interne link)? Op deze aparte betaalrekening van de bv kun je rood staan. Dat is een schuld. Is een rekening courant dan ook lang vreemd vermogen? Nee, dat dan weer niet. Als je rood staat op je rekening courant, zet je dit bedrag weg bij het kort vreemd vermogen. Dat zijn de schulden met terugbetalingstermijnen van minder dan een jaar. 

Zijn voorzieningen kort of lang vreemd vermogen?

Als laatste zijn er nog voorzieningen. Regeren is vooruitzien, zeggen ze weleens. Dat geldt helemaal als je nu al weet dat je over een paar jaar het dak van je opslag moet vernieuwen of de leidingen van je bedrijfstoilet moet vervangen bijvoorbeeld. Dat zijn voorzieningen: ramingen van kosten die je in de toekomst gaat maken, maar die je al wel in je resultaat verwerkt hebt. 

Op de balans staan voorzieningen aan de kant van de passiva (schulden). Je mag het niet onder de reserves zetten, want dat valt onder je eigen vermogen. En eigen vermogen zijn geen voorzieningen: je gaat het geld immers uitgeven. 

Voorzieningen vallen dus onder de passiva, maar is een voorziening ook lang vreemd vermogen? Nee, op de balans moet je voorzieningen apart noemen. Ze zijn een eigen categorie. 

Dus… (een hele) korte recap

Betaal je de lening langer dan een jaar terug? Zet het dan onder lang vreemd vermogen.

Veelgestelde vragen

Zowel vreemd vermogen (lang en kort) als eigen vermogen staan bij de passiva op de balans. Maar wat is dan het verschil tussen die twee? Het is ook nogal verwarrend met al die soorten vermogens. Onthoud maar gewoon dat je eigen vermogen het verschil is tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf. Als je de schulden van de bezittingen aftrekt, is je eigen vermogen hetgeen dat overblijft. Je vreemd vermogen – of het nu kort is of lang – zijn de leningen die je bedrijf heeft uitstaan. 

Vreemd vermogen zijn de leningen die je bedrijf heeft uitstaan. Als ze korter dan een jaar duren praten we over kort vreemd vermogen. Leningen die langer dan een jaar duren zijn lang vreemd vermogen. In theorie zijn alle leningen tijdelijk: het is de bedoeling dat je ze ooit afbetaald. Maar waarschijnlijk heb je altijd wel ergens een lening uitstaan. Dus ja, vreemd vermogen is tijdelijk. Maar de kans is groot dat het vrijwel altijd op je balans staat. 

Even kort: wat is een obligatielening precies? Stel dat jij obligaties hebt gekocht voor 1000 euro bij een bedrijf naar keuze. Dan heb jij die duizend euro als het ware geleend aan dat bedrijf, je krijgt ook jaarlijks rente. Jij bent dus de verstrekker van een zogeheten obligatielening. Het bedrijf waar jij de obligatie hebt gekocht, moet de lening dan ook op de creditzijde van de balans zetten als lang vreemd vermogen. 

Lang vreemd vermogen is iedere lening die langer duurt dan een jaar. Voorbeelden zijn de hypotheek op een bedrijfspand, de lease-overeenkomst die meerdere jaren duurt, een onderhandse lening van een familielid, een lening bij de bank voor de aanschaf van nieuwe apparatuur, en ga zo maar door. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant