Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 6 september 2024 om 14:41
In het kort
  • Btw-identificatienummer: Unieke code voor belastingdoeleinden, nodig op facturen en websites, vervangt het BSN met een vast format.
  • Btw-nummer opzoeken: Inloggen op Mijn Belastingdienst voor eigen nummer, controleren bij klanten via facturen of website.
  • Controle van btw-nummer: Gebruik VIES-systeem om legitimiteit te verifiëren, voorkom naheffingen en waarborg zakenpartners.

Je btw-identificatienummer is net als je btw ID-kaart. Met dit nummer toon je aan dat je een btw-plichtige ondernemer bent en regel jij je belasting. Niet heel chill dus, als je deze bent vergeten. Of wat als je het btw-nummer van een nieuwe klant nodig hebt? Het btw-nummer van jezelf of dat van een ander kan je gelukkig gemakkelijk opvragen. Lees hieronder hoe!

Wat is je btw-identificatienummer (btw-id)?

First things first: een btw-identificatienummer is een unieke code die aan jouw business en alle andere Nederlandse bedrijven wordt toegewezen als persoonlijk kenmerk voor belastingdoeleinden. Je gebruikt het op facturen naar klanten en zet het bijvoorbeeld op je website om aan te tonen dat je geregistreerd bedrijf bent. Ooit was je btw-identificatienummer hetzelfde als je burgerservicenummer, maar dat is vanwege de privacy en fraudegevoeligheid vervangen door een uniek nummer. Het heeft de volgende opbouw of structuur: NL123456789B12. Het nummer start zoals je ziet met de landcode (NL), gevolgd door 9 cijfers, de letter B en weer 2 cijfers. Ben je een zzp’er? Dan bestaat je omzetbelastingnummer nog wél voor een groot deel uit je bsn, maar wordt deze uniek gemaakt door 2 extra cijfers.

Let op! Je btw-identificatienummer (btw-id) is iets anders dan je omzetbelastingnummer (ob-nummer). Hieronder gaan we daar dieper op in.

Btw nummer controleren: hoe doe ik dat en waarom?

Je btw-nummer kan slaan op je eigen btw-identificatienummer (btw-id) of het omzetbelastingnummer (od-nummer). Voor zzp’ers zijn dit twee verschillende nummers, en je kan beide om verschillende redenen willen opzoeken of checken.

Als je je btw-identificatienummer of omzetbelastingnummer kwijt bent

Als je je btw-id of omzetbelastingnummer kwijt bent, kan je inloggen in Zakelijk-gedeelte van Mijn Belastingdienst. Je klikt vervolgens in het menu ‘Omzetbelasting’ aan en klikt op die pagina op het kopje ‘Btw-identificatienummer’. Daar zie je zowel je omzetbelastingnummer als je btw-identificatienummer staan. 

Als je het btw-identificatienummer van een leverancier of klant wil opzoeken

Soms wil je zeker weten of je de juiste gegevens van een klant of leverancier voor je hebt. Hoe zoek je het btw-nummer van een klant dan op? Simpel: het staat vaak al op de offerte of de factuur van de klant. En als het daar niet op staat, kan je hun website checken of het desnoods bij de partij zelf aanvragen. De btw-nummers worden niet door andere partijen verstrekt, vanwege de privacy.

Hoe controleer je het btw-nummer?

Soms wil je zeker weten of een klant of leverancier wel zo legitiem is als ‘ie zegt dat ‘ie is. We hoeven niet extreem wantrouwend te zijn, maar oplichting komt voor, en zeker weten is beter dan spijt hebben. Daarbij is het ook raadzaam om de btw-gegevens van de andere partij te verifiëren als je goederen of diensten aan hen levert in een ander EU-land. Als die partij namelijk geen ondernemer is, krijg jij alsnog een naheffing voor btw. En die ben jij dan ook verplicht om zelf te betalen. Kortom: meer werk, minder geld! Je voorkomt dat door op de site van het VIES-systeem (VAT Information Exchange System, een site van de Europese Unie) het btw-nummer van de andere partij te checken. De naam- en adresgegevens van zakenpartners kun je hier nakijken. Zo heb je de zekerheid dat ze zijn wie ze zeggen dat zijn. Let wel goed op bij het invullen van de gegevens: het systeem is hoofdlettergevoelig, een klein foutje is dus zo gemaakt!

Wat is het verschil tussen btw-identificatienummers en omzetbelastingnummers?

Als je je als zzp’er inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je, als je inderdaad door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien, in plaats van 1 brief, twee brieven met verschillende nummers toegestuurd: je btw-identificatienummer (vb. NL123456789B12) en je omzetbelastingnummer (vb.123456789B12 ). Die eerste gebruik je dan op je facturen en om aan te tonen dat je bedrijf staat ingeschreven. De tweede heb je alleen nodig in eventueel contact met de vrienden van de Belastingdienst. Als je hen een brief wil schrijven of de BelastingTelefoon belt met specifieke vragen bijvoorbeeld. 

Veelgestelde vragen

Log in op Mijn Belastingdienst Zakelijk en ga naar ‘Omzetbelasting’. Klik op ‘Btw-identificatienummer’ om zowel je omzetbelastingnummer als je btw-identificatienummer te zien.

Je kunt dit willen doen om de legitimiteit van een klant of leverancier te verifiëren, om zekerheid te krijgen over hun identiteit, en om er zeker van te zijn dat zij ook ondernemer zijn.

Je kunt dit doen op de VIES-systeem site (VAT Information Exchange System) van de Europese Unie.

Het btw-identificatienummer is een unieke code voor belastingdoeleinden die je gebruikt op facturen, terwijl je het omzetbelastingnummer gebruikt bij contact met de Belastingdienst.

Het staat vaak op hun offerte of factuur. Zo niet, dan kun je het bij de betreffende partij opvragen.

Het heeft de opbouw: NL123456789B01. Vroeger was het gelijk aan het burgerservicenummer, maar is veranderd voor privacy en veiligheid.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant