Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 12 juni 2024 om 10:56
In het kort
  • Btw verleggen betekent dat de afnemer in plaats van de leverancier de btw betaalt, wat voorkomt bij diverse transacties.
  • Situaties waarin btw-verlegging van toepassing is, omvatten internationale handel, bouw, schoonmaakdiensten en meer.
  • Bij btw-verlegging moet je de juiste rubriek invullen in de btw-aangifte en het dient ter voorkoming van btw-fraude.

Een factuur opmaken is over het algemeen een routineklusje. Maar deze keer moet je de btw verleggen. Help! Hoe zit dat?

Een factuur opmaken is hartstikke leuk, want dat betekent dat je (hopelijk) binnenkort betaald krijgt. Maar deze keer moet je de btw verleggen en je krijgt er bijna klamme handjes van. Want als je ergens geen fouten mee wil maken, is het de btw. Hoe werkt de btw verleggingsregeling precies? Wanneer moet je de btw verleggen?

Wat is btw verleggen?

Laten we maar bij het begin beginnen: wat is btw verleggen? Op alle producten en diensten die je aanschaft zit btw. Soms wat meer, soms wat minder. Als ondernemer weet je daar alles van, je draagt immers ieder kwartaal de btw af die je hebt ontvangen. In een normale situatie reken je als ondernemer btw en zet je dat bedrag keurig op de factuur. Als het tijd is voor de btw-aangifte, draag je dat bedrag weer af aan de Belastingdienst. Maar als je gebruik maakt van de verleggingsregeling, breng je geen btw in rekening. In plaats daarvan betaalt het bedrijf dat jouw dienst afneemt de btw. Met andere woorden, niet de leverancier (jij dus), maar de afnemer (je klant), betaalt de btw. Vandaar de term: btw verlegd.

Stel dat ondernemer Piet een factuur met verlegde btw naar zijn klant Firma Marjolijn stuurt. Hij rekent in dat geval 0% btw en zet op de factuur ‘btw verlegd’. Het is dan aan Firma Marjolijn om de btw af te dragen. In welke gevallen dit voorkomt? Gaan we je uitleggen.

Wanneer verleg je de btw?

Wanneer verleg je nou de btw? Er zijn meerdere situaties waarin de verleggingsregeling van toepassing is. Een voorbeeld van wanneer je btw verlegt, is als je een dienst of product levert in het buitenland. Je staat ingeschreven bij de Nederlandse KVK, maar je hebt goede contacten in Duitsland. Zo nu en dan doe je daar een opdracht. Het is dan aan de Duitse onderneming om de btw af te dragen. Jij zet btw verlegd 0% en het btw-identificatienummer van de afnemer op je factuur.

Er zijn nog meer situaties waarin de verleggingsregeling van toepassing is. In de (scheeps)bouw, schoonmaakbranche en bij hoveniers komt het dikwijls voor dat de aannemer de klus (gedeeltelijk) uitbesteedt aan een andere partij. In zulke gevallen betaalt niet de onderaannemer, maar de aannemer de btw. Ook personeel wordt in deze sectoren geregeld uitgeleend. In dat geval betaalt niet de opdrachtgever, maar de klant de btw.

Ook als je handelt in afval, mobiele telefoons, onroerende zaken, executieverkopen, gas- en elektriciteitscertificaten, goud en de overdracht van emissierechten, moet je de btw verleggen. Hoe al die zaken in zijn werk gaan, kun je het best controleren op de site van de Belastingdienst.

Btw verlegd

Het kan natuurlijk ook dat de btw naar jou wordt verlegd, bijvoorbeeld omdat je een buitenlandse dienst hebt ingehuurd. Dan ben jij degene die een factuur krijgt met daarop ‘btw verlegd’. Hoewel de leverancier je geen btw in rekening brengt, moet jij als afnemer wel de btw opgeven tijdens je aangifte. Welk tarief je moet hanteren, kun je vinden bij de Belastingdienst.

Dat je de btw moet opgeven, betekent overigens niet dat je die kosten zomaar op je bordje erbij krijgt. Je kunt tijdens je btw-aangifte de betaalde btw weer verrekenen. 

Verleggingsregeling en de btw-aangifte

Over de btw-aangifte gesproken, hoe gaat dat in zijn werk als de btw is verlegd? Al die invulvakjes zien er overweldigend uit, maar adem even diep in. Het is namelijk een stuk eenvoudiger dan het lijkt.

Als de btw naar jou is verlegd, vul je bij rubriek 2 (verleggingsregelingen binnenland)  of bij rubriek 4 (prestaties vanuit het buitenland aan u verricht) de omzet en de omzetbelasting (btw) in.

Als jij juist degene bent die de btw heeft verlegd, vul je rubriek 1e (leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast) of rubriek 3 (prestaties naar of in het buitenland) in. Je hoeft alleen maar het omzetbedrag in te vullen, dus exclusief btw.

Waarom moet je de btw verleggen?

Je vraagt je misschien af waarom je überhaupt de btw moet verleggen. Al die belastingregels onthouden is als ondernemer al lastig zat, dus waarom wordt het je nou nog moeilijker gemaakt? Btw-verlegging heeft alles te maken met het voorkomen van fraude. Door de btw-afdracht bij de klant te leggen in plaats van bij de verkoper, probeert de Belastingdienst te voorkomen dat je btw ontvangt en in eigen zak steekt.

Veelgestelde vragen

Als de btw is verlegd, betekent dit dat niet de leverancier, maar de afnemer btw afdraagt. Dat klinkt nogal droog, we weten het. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Normaal gesproken zet je het btw-bedrag op de factuur en tijdens de btw-aangifte draag je de btw weer af. Als je de btw moet verleggen, stuur je een factuur zonder btw. Het is dan aan je klant om de btw af te dragen.

De verleggingsregeling is verplicht in de volgende situaties:

  • Je doet zaken met het buitenland
  • Je doet aan onderaanneming/personeel uitlenen in de (scheeps)bouw, schoonmaakbedrijven en hoveniers 
  • Je handelt in afval en oude materialen
  • Je handelt in mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets
  • Je handelt in onroerende zaken
  • Je handelt in executieverkopen 
  • Je levert gas- en elektriciteitscertificaten 
  • Je verkoopt goud 
  • Je doet aan de overdracht van emissierechten 
  • Telecommunicatiediensten 

Het is in deze gevallen geen keuze om de btw verleggen, maar een verplichting.

Als jij als Nederlands bedrijf een dienst of product levert aan een ander EU-land, verleg je de btw. Of het nu gaat om België, Duitsland of Frankrijk, voor alle landen binnen de EU geldt dezelfde verleggingsregeling. Je zet in dit geval btw verlegd 0% op je factuur. De ondernemer aan wie jij de dienst levert, draagt de btw af in eigen land. Vergeet ook niet de zogeheten opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) in te vullen als je zakendoet met een ander EU-land.Zeker weten of deze regeling voor jou geldt? Check dan deze tool van de Belastingdienst.

Als een onderneming in de EU aan jou een product of dienst levert, dan verleggen zij de btw. Je krijgt dus een factuur waar geen btw op vermeld staat. Het is aan jou om de btw aan te geven tijdens btw-aangifte. Je zoekt eerst bij de Belastingdienst uit welk belastingtarief je precies moet hanteren. Daarna vermenigvuldig je de verkoopprijs met het btw-tarief. Het bedrag dat daaruit komt, is de btw die je invult tijdens je aangifte. Als je recht hebt op voorbelasting (btw aftrekken), mag je dit btw-bedrag ook weer aftrekken. Per saldo betaal je dus niets. Zeker weten of deze regeling voor jou geldt? Check dan deze tool van de Belastingdienst.

Stel dat jij een dienst levert aan een land buiten de EU, dan moet je contact opnemen met de belastingdienst van het land waar je de dienst levert. Daar vraag je of en hoe je aangifte moet doen. Je stuurt een factuur zonder Nederlandse btw en je geeft de dienst niet aan in je btw-aangifte. Je hebt ook geen opgaaf intracommunautaire prestaties nodig. Zeker weten of deze regeling voor jou geldt? Check dan deze tool van de Belastingdienst.

Als jij je als zzp’er bevindt in één van de situaties die bij vraag 2 is beschreven, moet je de btw verleggen. De verleggingsregeling geldt dus niet alleen voor bv’s, bijvoorbeeld. Ook als zz’per kan het voorkomen dat je de btw verplicht moet verleggen.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant