Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Stel, je hebt een aandeel gekocht en het is in één nacht maar liefst 70 procent meer waard geworden. Word je dan hebberig en blijf je wachten tot het maar liefst 80 procent waard is geworden? Of durf je je winst te pakken en daar blij mee te zijn, óók als het aandeel een week later nóg meer waard is geworden? Het gevaar van beleggen is dat je het gaat ervaren als een soort Miljoenenjacht. Je blijft maar jagen op meer, met de kans dat je met een lege koffer eindigt.
Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.
1. Waarom wil je beleggen?
Het klinkt als een open deur, maar je moet ‘m toch intrappen. Waarom wil je beleggen? Vind je het wel cool klinken op de club? Wil je snel rijk worden? Wil je je pensioen veilig stellen? Wil je de wereld een stukje beter maken met jouw investering? Vind je het zonde dat je spaargeld bijna stilstaat? Het antwoord op de vraag waaróm je wil investeren, hangt nauw samen met hoeveel risico voor jou toelaatbaar is.
Met daytraden en investeren in risicovolle obligaties heb je kans op grote klappers, maar ook grote verliezen. Leuk als je met geld wil spelen, maar niet verantwoord als je belegt voor een zorgeloos pensioen. Dan kun je beter voor andere beleggingsvormen gaan. En wie zich vooral richt op investeren in een betere wereld, moet soms genoegen nemen met mindere winsten.
De waarom-vraag geeft dus richting aan je komende investeringen.
2. Ga je zelf beleggen of besteed je het uit?
Word je bang van termen als dividend, diversificatie, inflatie, obligatie, standaarddeviatie en defensief profiel? Dan kun je drie dingen doen: jezelf volledig inlezen, kiezen voor een toegankelijke beleggingsvorm óf de boel uitbesteden. Natuurlijk is het erg aan te raden om de basics te weten voordat je je zuurverdiende geld ergens stalt, maar als je nu al weet dat je weinig affiniteit hebt met beleggen, kun je beter kiezen voor een simpele beleggingsvorm of het misschien zelfs uitbesteden. Dat scheelt je een hoop stress en de kans dat je geld verdampt door gebrek aan kennis is kleiner. Er zijn tal van experts die je kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld een beleggingsfonds.
Daarentegen valt er doorgaans meer winst te behalen met het zelf samenstellen van je beleggingsportefeuille. Als je zelf in bijvoorbeeld een bedrijf investeert, kun je soms wel 85 procent rendement op een aandeel halen. Je bent gevoeliger voor grote pieken en dalen, maar de pieken kunnen ook écht hoog zijn. Kortom: als je weet wat je doet, kun je met zelf investeren meer geld binnenharken.
Of je zelf moet beleggen of de boel moet uitbesteden, ligt ook aan het doel van je belegging. Als je een pensioenpotje wil, kun je beter op safe spelen. Het zou zonde zijn als je op je 70e je investering in rook ziet opgaan. Als je belegt omdat je het wel geinig vindt of er volgende zomer misschien een leuke sloep van wil kopen, dan past een risicovollere beleggingsvorm misschien meer bij jou.
3. Met welke sectoren en bedrijven heb je affiniteit?
Als je besluit om zelf te gaan beleggen, moet je heel goed weten wat je doet. Niet alleen qua beleggen, maar ook over de sector waar je in investeert. Dat gaat je enorm helpen.
Stel dat je affiniteit hebt met agricultuur en daar veel vanaf weet, dan is het vrij makkelijk om een hele keten aan bedrijven in kaart te brengen. Denk aan de producent van potgrond, de ontwerper van tuinmachines, de laboratoriums die natuurlijke bestrijdingsmiddelen ontwikkelen, en ga zo maar door. Dat stelt je in staat om op meerdere paarden te wedden.
Omdat je de markt goed kent, kun je ook beter inschatten of je belegging meer of minder waard zal worden in de toekomst. Dat voorkomt nare verrassingen (al weet je natuurlijk nooit helemaal zeker wat de markt gaat doen). Kies dus altijd investeringsdoelen waar je affiniteit mee hebt en je graag in verdiept om up to date te blijven van ontwikkelingen in de branche.
4. Maakt het je uit waar je geld terechtkomt?
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt erin investeren. Maar wil je dat ook? Voel je je comfortabel bij investeren in oliemaatschappijen en tabaksproducenten? Wil je investeren in een industrie die geld verdient aan ziektes (of zie je een investering in de farmaceutische industrie juisr als een manier om ziektes uit te roeien)? Wil je een volledig ‘groene’ portefeuille of is zoveel mogelijk ook goed genoeg?
Beleggen doe je misschien in eerste instantie voor jezelf. Je wil immers geld verdienen. Maar dat geld komt ergens terecht en heeft vervolgens heel veel invloed. Denk dus van tevoren na of je het eens bent met wat er met jouw geld gebeurt en aan welk doel je ermee bijdraagt.
5. Kun je omgaan met onverwachte winsten en verliezen?
Het is de grootste valkuil van elke belegger: in paniek raken als je investering in waarde daalt. Beleggen is één groot mentaal spel. Als je er zelf dicht op zit, zie je getalletjes op en neer bewegen en moet je beslissen wat je daarmee doet. Je zal niet de eerste zijn die zijn hele week laat verpesten omdat je investering in één nacht 20 procent minder waard is geworden. Maar beleggen is een spel van de lange termijn. Kun je rustig blijven en accepteren dat je gewoon moet wachten tot het meer waard wordt? Of zou dit een constante bron van stress voor je zijn?
Voor beleggen heb je een koel hoofd nodig. Je moet je niet gek laten maken door (onverwachte) pieken en dalen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar bereid je hierop voor als je besluit te gaan beleggen.
Beleggen bij BridgeFund
Hopelijk heb je dankzij deze vragen een beter beeld van wat voor belegger jij bent.
Voor iedereen die zekerheid én een lekker rendement belangrijk vindt, is er de mogelijkheid om te beleggen bij BridgeFund. Het mooiste van alles? Je geld komt supergoed terecht! Met jouw belegging investeer je in ondernemers die een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun business te laten groeien.
Investeren kan vanaf € 100.000. Dat bedrag verspreiden we over ruim 4.500 ondernemingen binnen veel verschillende branches, zodat de kans dat je je geïnvesteerde bedrag kwijtraakt vrijwel nihil is. Je ontvangt een rentevergoeding van 4,25% als je kiest voor een variabele looptijd, tot wel 6% voor een vaste looptijd van 3 jaar.
Beleg bij BridgeFund. Maak je geld gelukkig!
Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.