Geld lenen kost geld. Daar gaan we niet geheimzinnig over doen. Net als brood overigens. De prijs van brood wordt bepaald door een combinatie van de ingrediënten: arbeid, verkoopkosten en overhead. Bij een lening is dat niet anders. De kosten van een zakelijke lening worden vaak uitgedrukt in een rentepercentage.
In dit blog laten we zien hoe we het rentepercentage berekenen. Daarnaast geven we je inzicht in extra kosten die vaak gerekend worden bij het afsluiten van een zakelijke lening of krediet. Juist deze extra kosten maken het onoverzichtelijk wat je nou uiteindelijk echt betaalt. En van onoverzichtelijkheid, daar houden we niet van.
Bij BridgeFund zijn we transparant over de kosten en maken we voor onze kortlopende zakelijke lening gebruik van een alles-in-1-tarief. Geen addertjes onder het gras, geen verrassingen achteraf. Lekker makkelijk toch?
Ons tarief wordt gebaseerd op een aantal factoren:
Hoe gezond is je bedrijf?
Hoe gezonder je bedrijf is, des te groter is de kans dat de lening zonder problemen terugbetaald kan worden. Dat belonen we met een lagere rente. De gezondheid beoordelen we op basis van een inschatting op de continuïteit van je bedrijf en de zekerheden die je ons kunt bieden.
Welk bedrag ga je lenen?
De hoogte van de lening heeft zeer beperkt invloed op de kosten die wij moeten maken om die lening te verstrekken. Aan de andere kant zijn de opbrengsten wel heel erg afhankelijk van de hoogte van een lening. Bij hogere bedragen ontvangen we meer rente dan bij een kleine lening. Om dit te compenseren is het bij ons wel weer goedkoper om een groot bedrag te lenen.
Voor welke looptijd kies je?
Net als de hoogte van de lening bepaalt de looptijd de hoeveelheid rente die wij in rekening kunnen brengen. Bij een langere looptijd ontvangen wij meer rente dan bij een korte(re) looptijd. De hypotheek op je huis heeft meestal een looptijd van 30 jaar. De hypotheekverstrekker kan dan gedurende de gehele looptijd marge maken op de lening. Hierdoor zijn de kosten voor een dergelijke lening laag. Bij een lening met een looptijd van 6 maanden is de periode om de kosten af te dekken veel korter. Dit risico zit in onze lening verrekend: daarom is het dus relatief duurder dan een hypotheek die je over dertig jaar pas moet hebben terugbetaald.
Opbouw van de rentekosten
De rente die je betaalt op de lening is gebaseerd op een aantal kosten die wij als BridgeFund maken om de lening te kunnen verstrekken. Onderstaand een uiteenzetting van deze kosten.
Kapitaalkosten:
Het geld dat wij gebruiken om een lening te verstrekken is afkomstig van andere ondernemers die hun spaargeld beleggen. Ze stellen hun geld beschikbaar om uit te lenen aan andere ondernemers en ontvangen daarvoor een vaste rentevergoeding. Het geld van deze ‘beleggers’ is ondergebracht in een fonds. Vanuit dit fonds verstrekken we leningen. Onze kapitaalkosten bestaan uit de rente over het fondskapitaal. Om leningen snel uit te kunnen keren hebben we altijd meer geld in kas, dan we op dat moment nodig hebben. Je wilt immers niet te lang op je geld wachten.
Risicokosten:
Op het moment dat BridgeFund een lening verstrekt bestaat er een kans dat deze niet (in zijn geheel) wordt terugbetaald. Dit zijn de risicokosten. Hier houdt BridgeFund een reservering voor aan. Deze kosten worden doorberekend in het tarief.
Operationele kosten:
Dit zijn de kosten voor ons personeel, ons kantoor, marketing en allerlei overige operationele kosten. Net als bij ieder ander bedrijf.
Marge:
Dit zijn de opbrengsten voor BridgeFund. Hiervan wordt het grootste deel weer geïnvesteerd in het bedrijf en voornamelijk in technologie om onze dienstverlening nog sneller, simpeler en veiliger te maken. Door zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen we onze operationele kosten verlagen en de schaalbaarheid van het bedrijf vergroten. Jij als slimme ondernemer weet waar dat toe leidt: een lager tarief voor onze klanten, waarmee we een nóg beter alternatief worden.
Veel voorkomende extra kosten
Zoals gezegd: bij BridgeFund doen we niet aan kleine lettertjes en ondoorzichtigheid. Wij rekenen dan ook geen extra kosten voor een zakelijke lening. Maar we willen je wel inzicht geven in deze extra kosten, zodat je hier bij het vergelijken van verschillende zakelijke leningen rekening mee kunt houden. Onder extra kosten vallen bijvoorbeeld:
Extra (afsluit)provisies:
Dit zijn bedragen die kredietverstrekkers extra in rekening brengen voor het afsluiten van jouw zakelijke lening. Over het algemeen bedraagt de afsluitprovisie tussen de 0,5 en 3% van het leenbedrag. Leen je € 50.000? Dan kost je dit dus al minimaal € 250 extra.
Servicekosten:
Bij een zakelijk krediet betaal je geen (eenmalige) afsluitkosten, maar servicekosten per maand. Hoe hoog de servicekosten zijn verschilt per aanbieder, maar deze liggen over het algemeen rond de 0,05% van het maximale kredietbedrag.
Boetes bij versneld aflossen of oversluiten:
Veel kredietverstrekkers willen liever niet dat je versneld je lening aflost of deze oversluit naar een andere aanbieder. Ze missen dan natuurlijk een deel van de marge die ze anders wel zouden maken. Voor extra aflossen wordt daarom vaak een boete van tussen de 100 en 200 euro gerekend.
Bij BridgeFund doen we niet aan extra kosten of boetes bij sneller aflossen. Wij rekenen een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand.
Bedrijfslening aanvragen?
Of je nou een starter bent die pas net 1 jaar actief is of een zakelijke lening met spoed nodig hebt voor een extra filiaal, bij BridgeFund maakt het niets uit. Een bedrijfsfinanciering aanvragen zonder rompslomp, ook als er spoed achter zit.