Mariëtte begon haar loopbaan in het onderwijs. “Ik vond het erg leuk om voor groepen te staan en mensen iets te leren, maar al snel ontdekte ik dat ik te weinig ruimte had voor mijn eigen creativiteit.” Mariëtte gooide het roer om en ze nam ontslag om haar eigen ‘school’ te beginnen.
Actief op zoek naar je eerste klanten
“Ik geloof erin dat je van je passie je werk kunt maken. Daardoor kwam ik op het idee om een traject te ontwikkelen waarbij het uitgangspunt was om te leren hoe je dat aanpakt.” Via-via ontmoette Mariëtte iemand die ook in dit idee geloofde, en samen startten ze De Upstarter op. Met een subsidie op zak schoten ze als een malle uit de startblokken. Natuurlijk heeft Mariëtte daar zelf ook keihard voor gewerkt. “Je kunt aan je eerste klanten komen door bijvoorbeeld marketing, social media en je eigen netwerk in te zetten, maar ik ging ook naar co-working spaces om bedrijven mijn idee voor te leggen. Dat werkte supergoed!”
In het traject koppelt Mariëtte de trainees ook aan een passende stage bij een start-up. Die start-ups waren zo tevreden over de werkwijze, dat ze vroegen of ze de trainees ook konden ondersteunen in meer specifieke skills. “Zo ontstond het traject Content Creation, waarbij mensen creatieve marketing-skills leerden van docenten uit het werkveld en dit konden toepassen tijdens een stage.”
Van overleven naar groeien
Het ondernemerschap bleek Mariëtte op het lijf geschreven. Ze heeft er enorm veel plezier in en na het eerste halfjaar kon ze zichzelf zelfs al uitbetalen. Missie geslaagd! Of toch niet… “Het was geen vetpot, maar ik kon er van rondkomen. Maar dat je jezelf kunt onderhouden, betekent nog niet per se dat je een gezond bedrijf hebt. Je moet zoveel investeren: een kantoorruimte huren, software aanschaffen, personeel aannemen, en ga zo maar door. Er zijn veel momenten geweest dat het bedrijf groeide, maar de kosten net zo hard stegen.” Vanaf jaar drie begon het bedrijf te stabiliseren. Iedereen kon steady worden uitbetaald en er bleef genoeg over om terug in het bedrijf te kunnen stoppen. Toch was het een rocky road om uiteindelijk op dat punt te komen.
“In het begin vroegen we weinig voor de cursussen, maar na een paar jaar ben ik er meer voor gaan vragen, omdat ik mijn business verder wilde laten groeien. Het was best een spannend moment, want precies tegelijkertijd stapte mijn compagnon uit het bedrijf, omdat ze ging emigreren én had ik ook nog eens een dure professionele trainingslocatie gehuurd voor de lessen. Alles bij elkaar zorgde er wel voor dat ik dacht dat ik failliet zou gaan. Achteraf gezien gelukkig totaal onterecht, want alles pakte goed uit. Ik was gewoon nog wat onzeker en vroeg mezelf regelmatig af of ik niet te veel vroeg.”
Alleen verder
Mariëtte heeft veel gehad aan de samenwerking de eerste jaren, maar leerde ook een wijze les. “Iemand ‘uitkopen’ is erg ingewikkeld, dus als je een goed idee hebt, zou ik eigenlijk zeggen: probeer eerst of je je bedrijf alleen kunt opstarten. Je kunt namelijk ook mensen inhuren voor advies of specifieke skills, of je tijd en vaardigheden met anderen ‘ruilen’, zonder iemand gelijk mede-eigenaar te maken. Door mijn bedrijf nu alleen te runnen, kan ik het helemaal vormgeven zoals ik zelf wil.”
Mariëtte liet er dus ook geen gras over groeien en besloot direct verschillende nieuwe cursussen aan te bieden. “Hierdoor kwam ik erachter dat ik het mensgerichte aspect het leukste vind, en dat dit ook het beste aansluit op wie ik ben. Van huis uit ben ik coach en therapeut, dus besloot ik mensen alleen nog maar in deze richting op te gaan leiden. Specialiseren maakt je positie uiteindelijk toch krachtiger. De ziel van mijn onderneming is hetzelfde gebleven, maar het bedrijf is wel geëvolueerd.”
Wat je altijd al op school wilde leren
Hoewel Mariëtte hartstikke blij is met haar succesvolle bedrijf, kon ze niet wachten om met haar volgende plan aan de slag te gaan. “Het geld dat ik heb verdiend met De Upstarter, investeerde ik in mijn tweede bedrijf ‘Make love work’. Hiermee maak ik een podcast en geef ik retreats over de reis naar volwassen liefde. Bij de Upstarter en Make love work leer je als volwassene wat je altijd al wilde leren op school, maar ik zou ook graag een nieuw soort schoolsysteem voor de jeugd ontwikkelen. Mocht ik werk willen maken van deze derde onderneming, dan zal ik opnieuw naar de financiën kijken. Maar eerst nog maar eens wat ouder en wijzer worden. Ik heb geen haast en geniet van het proces. Het loopt vaak anders dan je van tevoren dacht, maar ik vertrouw erop dat alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar zullen vallen.”