Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.
Veel geld op je spaarrekening geeft een veilig gevoel. Maar het betekent helaas niet dat je je rijk kunt rekenen. Door een steeds lagere spaarrente (in sommige gevallen zelfs een negatieve spaarrente), in combinatie met prijsstijgingen, verdampt je spaargeld langzaam maar zeker, zonder dat je er erg in hebt. Zonde!
Negatieve spaarrente, wat is de huidige stand van zaken?
Per 1 januari 2021 hebben veel banken hun spaarrentes weer gewijzigd. Daar waar een negatieve spaarrente vorig jaar op veel plekken alleen gerekend werd voor spaarsaldo boven de 1 miljoen is deze grens nu flink gedaald. De meeste grote banken rekenen een negatieve rente van rond de -0,5% op spaargelden van € 250.000 of hoger. Maar er zijn ook banken, waaronder Triodos en Bunq, die al negatieve spaarrente rekenen vanaf € 100.000.
Waarom een negatieve spaarrente?
Daarvoor moeten we kijken naar de ECB, de Europese Centrale Bank. De ECB bepaalt de rentestanden in Europa. Omdat zij niet willen dat mensen sparen maar juist geld uitgeven, houden zij de rente al geruime tijd extreem laag. Geld uitgeven is immers goed voor de economie (geld moet rollen dus). Maar het gevolg is ook dat banken liever geen geld van spaarders in beheer houden. Naar eigen zeggen maken ze hier verlies op. Om dit verlies te compenseren vragen ze geld voor het parkeren van jouw zuurverdiende centen.
Wat zijn de voorspellingen voor de toekomst?
De verwachting is dat de ECB de rente niet op korte termijn zal gaan verhogen. Als de hypotheekrentes ook nog laag blijven, is de kans groot dat de negatieve rentes op spaarrekeningen nog wel even zullen blijven. Misschien gaan banken op termijn de grenswaardes voor deze negatieve rente zelfs nog verder verlagen. De kans is aanwezig, maar het blijft een spanningsveld tussen wat banken kunnen vragen en in hoeverre de consument hier nog in mee wil gaan.
Hoe zit het met inflatie?
Naast negatieve rente laten prijsstijgingen je spaargeld ook langzaam wegsmelten. Het CBS maakte onlangs de inflatiecijfers van 2020 bekend. Vorig jaar stegen de prijzen met 1,3% tegen 2,6% het jaar ervoor. Ondanks de daling van de inflatie horen de prijsstijgingen in Nederland nog altijd tot de hoogste in Europa. Vanzelfsprekend zorgen deze prijsstijgingen er ook voor dat jouw spaargeld minder waard wordt.
Ligt hyperinflatie op de loer?
Wantrouwen in het geldsysteem en ongelimiteerd bijdrukken van geld kan leiden tot hyperinflatie. Ligt deze dreiging de komende jaren op de loer? Vanaf 2008 – weet je wel, die laatste financiële crisis – zijn de schulden in de wereld eigenlijk alleen maar verder toegenomen. Bovendien draait de geldpers van het ECB overuren, komen overheden in deze coronacrisis met ongekende steunpakketten en neemt het vertrouwen in de economie af. Volgens sommigen genoeg redenen om te vrezen voor hyperinflatie. Maar ondanks dat is hyperinflatie moeilijk te voorspellen en blijft het nog even koffiedik kijken of dit een reële dreiging vormt voor je spaargeld.
Wat zijn de alternatieven voor sparen?
Gelukkig hoeven we niet lijdzaam toe te kijken terwijl ons geld minder waard wordt. Er zijn alternatieven die nog een prima rendement opleveren. Geld dat niets doet is sowieso waardeloos. Denk daarom eens aan de volgende opties:
Start met beleggen
Een manier om meer rendement uit je spaargeld te halen is door middel van beleggen op de beurs. Wanneer je veel ervaring hebt met investeren of beleggen, dan weet je hoe het werkt. Je bent op de hoogte van de risico’s en de mogelijkheden. Als je echter nog nooit zelf bezig bent geweest met beleggen op de beurs dan loop je met een bedrag van 100.000 euro of meer erg veel risico. Als je hier net aan begint kun je beter een adviseur in de arm nemen of de tijd nemen om de beursgenoteerde bedrijven waar je interesse in hebt goed te onderzoeken.
Crowdfunding als alternatief voor sparen
Crowdfunding is steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Er is geen tussenkomst van een financiële instelling, waardoor de kosten vaak lager en de opbrengsten in rendement in algemene zin hoger zijn. Maar ook crowdfunding is niet zonder risico en net als beleggen kost het best veel moeite om een goed beeld te krijgen van de kandidaten waarin je kunt beleggen. Beleg alleen in crowdfundingprojecten waar je het volste vertrouwen in hebt, niet alleen omdat ze een grote gunfactor hebben.
Beleg in kortlopende leningen aan succesvolle Nederlandse mkb-ondernemers
Bij BridgeFund kun je beleggen in een fonds waaruit leningen worden verstrekt aan ambitieuze ondernemers die ons strenge kredietbeoordelingsproces succesvol hebben doorlopen. Je belegt dus niet zelf in ondernemers, maar in een fonds waarvan je elk kwartaal rendement ontvangt.
Het mooie is dat je geen omkijken hebt naar je belegging en je geen onderzoek hoeft te doen naar de ondernemers die de leningen ontvangen. Ze worden ten slotte niet gefinancierd op basis van leuke ideeën, maar op basis van keiharde financiële data.
Op deze manier zorgt BridgeFund ervoor dat vraag en aanbod van geld elkaar weer weten te vinden op een manier die de banken niet meer bieden. Beleggers zoals jij kunnen hun vermogen laten groeien en tegelijkertijd ondernemers helpen om hun bedrijf een stap verder te brengen. Win-win!
Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?
Wil je meer weten over de mogelijkheden, de risico’s en andere zaken? Bekijk onze beleggingspagina en vraag de beleggingsbrochure aan.
Beleg bij BridgeFund. Maak je geld gelukkig!
Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.