Ga naar content
Factoring-1024x683
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Wat is factoring ook alweer?

Factoring voor dummies: je hebt geen zin om te wachten totdat je klanten eindelijk hun facturen eens een keer betalen. Je wilt het geld snel op je bankrekening, zodat jij dit weer rap kunt investeren (of om je eigen betalingen te kunnen doen, ook wel fijn). Snelle betaling is je zoveel waard dat je dit graag uitbesteedt, zodat je hier zelf geen omkijken meer naar hebt. Dit concept heet factoring. De bedrijven die aan de andere kant van de schutting staan te wachten tot jij jouw openstaande facturen er overheen gooit, heten factoringmaatschappijen. Uiteraard schieten ze jouw facturen niet voor uit liefdadigheid. Factoring brengt kosten met zich mee. En ook een aantal voor- en nadelen.

De kosten van factoring

Laten we om te beginnen eens een blik werpen op de kosten van factoring. Long story short: die verschillen nogal. Niet alleen per factoringmaatschappij, maar ook per klant. Als jouw bedrijf financieel gezond is en een lekkere omzet draait, betaal je minder. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je 95% van jouw facturen krijgt uitbetaald en dat er dus 5% aan de strijkstok van de factoringmaatschappij blijft hangen. Deze kosten bestaan deels uit een fee en deels uit rente. Ze schieten je immers voor.

Voor- en nadelen factoring

Aan factoring zitten flink wat voordelen verbonden:

  • Je hoeft niet meer te wachten op de betaling van je facturen: dit geeft je de ruimte om snel te schakelen en je business zonder belemmeringen te laten groeien
  • Het bedrag van je facturen staat (meestal) zonder problemen binnen 24 uur op je rekening
  • De factoringmaatschappij neemt je het debiteurenbeheer ook uit handen
  • Je wordt niet getoetst op kredietwaardigheid (ook als startende ondernemer kun je dus zonder problemen gebruik maken van factoring)

Toch brengt factoring ook wel een aantal nadelen met zich mee:

  • Eén daarvan hebben we net al genoemd: de kosten van factoring zijn fors, vergeleken met die van een zakelijke lening of flexibel bedrijfskrediet
  • Factoringmaatschappijen willen graag weten naar wie jij facturen stuurt en of deze partijen eigenlijk wel kredietwaardig zijn: er zal dus een onderzoek plaatsvinden naar jouw klanten
  • Vooruit factureren of factureren aan particulieren wordt veelal niet geaccepteerd door de factoringmaatschappij
  • Er kleven vaak stiekem wat kleine lettertjes aan een contract: wat gebeurt er bijvoorbeeld als jouw klant zijn factuur veel te laat, of zelf helemaal niet betaalt?
  • Nu we het toch over debiteurenbeheer hebben: dit wordt meestal op een ‘niet zo zachtzinnig wijze’ (lees: behoorlijk pittig) uitgevoerd, wat de relatie met je klanten niet bepaald ten goede komt als ze ineens – een voor hen – vreemde partij op hun dak krijgen

Het zakelijk krediet als alternatief voor factoring

Wij bij BridgeFund vinden dat je alleen moet kiezen voor factoring als je zeker weet dat dit de beste oplossing is voor jouw bedrijf. Er is namelijk een prima alternatief voor een maandelijks terugkerend liquiditeitsprobleem: het flexibel zakelijk krediet.

Met dit krediet heb je altijd geld achter de hand, wanneer jij het nodig hebt. Opnemen en aflossen doe je wanneer jij dat wilt. Hierdoor heb je eigenlijk geen reden meer om je trouwe klanten elke maand op de kast te jagen. En goedkoper is het ook: je betaalt een rentetarief vanaf 1,3% per maand, alleen over het bedrag wat je op hebt genomen, plus opnamekosten vanaf 2%. Je betaalt dus niets over het krediet dat je niet opneemt. Wel zo logisch, vinden wij althans.

Zakelijk krediet aanvragen?

Benieuwd naar de mogelijkheden van een zakelijk krediet? Aanvragen gaat razendsnel, volledig online en is super simpel. Zonder jaarcijfers, jaarverslagen of businessplannen. Binnen 1 dag weet je waar je aan toe bent. Vervolgens checken we ter verificatie nog enkele gegevens met je. Nadat alles akkoord is krijg je toegang tot het zakelijk krediet en kun jij verder met waar het echt om gaat: ondernemen.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog