
Benieuwd naar crowdfunding websites in Nederland of zoek je de beste om jouw bedrijf te pitchen? Funding vanuit de crowd heeft een behoorlijke vlucht genomen, waardoor je de keuze hebt uit verschillende platformen. Sterker nog, er zijn platformen specifiek op het gebied van sport, vastgoed, startups, kunst, muziek en zelfs voor zonnepanelen. Om het je makkelijker te maken zetten we in dit blog 5 bekende crowdfunding platformen op een rijtje.
Let op: crowdfunding is één van de manieren om aan geld te komen waarmee je kunt groeien. Het is niet altijd de beste manier en kan soms onderdeel zijn van een bredere financiering, vanuit meerdere geldstromen.
5 bekende crowdfunding platformen
Uiteraard zijn er door de jaren heen een aantal ‘top 10 crowdfunding platformen in Nederland’ ontstaan. Of ze bij jouw onderneming passen hangt af van wat je doet, in welke fase je zit en waar je precies naar zoekt, maar we zetten 5 bekende websites op een rij:
- CrowdAboutNow
Een crowdfunding website speciaal voor het mkb. Bedrijven die er geld ophalen zijn zowel bakkers als innovatieve startups, waardoor je er letterlijk alle kanten mee op kunt. Om je aan te melden maak je een toets, waarmee duidelijk wordt of crowfunding geschikt is voor jouw bedrijf en de manier waarop je geld nodig hebt om te groeien. Je ontvangt begeleiding vanuit het platform, om zo succesvol mogelijk geld op te halen. - Collin Crowdfund
Ook Collin Crowdfund richt zich specifiek op het mkb. Het is belangrijk dat je kredietwaardig bent of dat je geldt als een ‘veelbelovende starter’. Je kunt er leningen aanvragen van 50.000 tot 2.500.000 euro. De lening heeft een looptijd van maximaal 10 jaar. Bovendien krijg je een coach toegewezen, die je begeleidt bij het aanvragen van de lening. De kosten bedragen 4 tot 9% rente, met 7,5% als populair gemiddelde. - ZIB Crowdfunding
ZIB Crowdfunding richt zich specifiek op vastgoed en geldt daarmee als een gespecialiseerd platform. Binnen vastgoed ligt de focus op de zorg, commercieel vastgoed, recreatie, windmolenparken en portefeuilles met woningen. De website richt zich op ondernemers met een gewenste lening van 1 tot 2,5 miljoen euro en daardoor minder op starters en andere kleine mkb’ers. - Leapfunder
Leapfunder is een internationale crowdfunder, ook actief in Nederland. Het platform maakt gebruik van obligatieleningen, die bekend staan als convertible notes. Na verloop van tijd wordt de lening omgezet in gecertificeerde aandelen van het bedrijf. Er is sprake van kortlopende leningen, waarna de startup zelf bepaalt wanneer het uiteindelijk aandelen worden. - One Planet Crowd
Deze crowdfunder is er speciaal voor duurzame projecten. De investeerders die zijn aangesloten willen de wereld graag een beetje beter maken. Ze gebruiken hun geld om mens en milieu beter met elkaar in balans te brengen. Door duurzame projecten te ondersteunen proberen ze ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen daar in een korte tijd kennis mee kunnen maken.
De vier hoofdvormen van crowdfunding
Elk type crowdfunding heeft z’n eigen spelregels, voordelen en aandachtspunten. Hieronder vind je de vier meest gebruikte varianten – inclusief wanneer ze wel (en juist níet) geschikt zijn voor jouw onderneming.
1. Donatie-gebaseerde crowdfunding
Bij deze vorm van crowdfunding doneren mensen geld zonder er iets concreets voor terug te verwachten. Het draait volledig om het steunen van een doel dat zij belangrijk vinden, zoals maatschappelijke initiatieven, kunstprojecten of persoonlijke campagnes.
Wanneer kies je hiervoor?
Als je een sociaal, maatschappelijk of creatief doel hebt waarbij het draait om impact en niet om rendement. Denk aan een stichting die een buurthuis wil behouden of een artiest die een cultureel project op poten zet.
Let op: Je hebt een sterk verhaal nodig én een doelgroep die zich betrokken voelt. Financiële beloningen zijn er niet, dus het draait volledig om emotionele betrokkenheid.
2. Reward-based crowdfunding
In dit geval krijgen investeerders of donateurs een beloning in ruil voor hun bijdrage. Dat kan variëren van een bedankje of exclusieve toegang tot een tastbaar product. Deze vorm is vooral populair bij startende ondernemers, makers en creatieve projecten.
Wanneer is dit geschikt?
Als je een innovatief product, dienst of creatief project hebt waarbij je supporters iets unieks kunt bieden. Denk aan een nieuwe gadget, boek, kunstwerk of evenement. Pluspunt: Het is een goede manier om je productidee te valideren en meteen een fanbase op te bouwen.
3. Lening-gebaseerde crowdfunding (crowdlending)
Hierbij leen je geld van meerdere investeerders en betaal je het – inclusief rente – terug over een afgesproken termijn. Het lijkt op een traditionele lening, maar dan via een platform in plaats van via een bank.
Wanneer is dit interessant?
Als je behoefte hebt aan werkkapitaal voor bijvoorbeeld uitbreiding, voorraad of marketing, maar geen lening kunt of wilt afsluiten bij een bank. De rente ligt doorgaans tussen de 4% en 9%, afhankelijk van het risico en het platform. Let op: Je moet aan bepaalde kredietwaardigheidseisen voldoen, en het aflossingsschema ligt vast.
4. Aandelen-gebaseerde crowdfunding (equity crowdfunding)
Bij deze vorm investeren mensen in ruil voor aandelen in jouw bedrijf. Ze worden dus mede-eigenaar. Als je bedrijf groeit, profiteren zij mee, maar ze lopen ook risico als het tegenzit.
Wanneer kies je hiervoor?
Als je op zoek bent naar groeikapitaal en bereid bent een deel van je eigendom te delen. Denk aan startups of scale-ups met een sterke groeistrategie en toekomstperspectief. Het voordeel? Je haalt vaak grotere bedragen op en profiteert van een betrokken investeerdersnetwerk. Wel betekent het dat je transparantie moet bieden én beslissingsmacht (deels) moet delen.
Wat zijn de voordelen van crowdfunding?
Crowdfunding is niet zomaar een zak met geld waar je op mag duiken als je lief kijkt. Het is een slimme financieringsvorm die, als je het goed aanpakt, méér oplevert dan alleen euro’s. Denk aan fans, zichtbaarheid, validatie en feedback – en ja, ook cash. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij:
1. Je krijgt geld zonder om de tafel te moeten met een bankdirecteur
Laten we eerlijk zijn: bij de bank moet je nog nét geen bloedgroep invullen voordat je überhaupt in gesprek mag over financiering. Bij crowdfunding haal je geld op bij mensen die enthousiast zijn over jouw verhaal, zonder dat je dertien baliegesprekken, Excel-sessies en kredietrapporten verder bent. Je pitcht, je overtuigt, je haalt op. Klinkt simpel. En dat is het, relatief gezien, ook.
2. Je bouwt een club fans die letterlijk in jou investeert
Crowdfunders zijn niet zomaar donateurs of geldschieters. Het zijn mini-investeerders die in jou geloven – en dat zorgt voor binding. Het zijn mensen die meeleven, meedenken en (soms iets té fanatiek) hun omgeving vertellen over jouw project. Jij krijgt kapitaal, zij voelen zich mede-eigenaar van jouw succes. Het resultaat? Loyale klanten die blijven terugkomen en je nog net geen kerstkaart sturen.
3. Je krijgt directe feedback en validatie uit de markt
Als je campagne slaagt, weet je meteen dat er animo is voor jouw product of dienst. Dat is goud waard, zeker als je net aan het bouwen bent. Crowdfunding is in dat opzicht ook een soort marktonderzoek met een verdienmodel. Blijkt je verhaal niet aan te slaan? Dan weet je dat óók en kun je bijsturen voordat je te diep zit.
4. Je verhoogt je zichtbaarheid
Een goede crowdfundingcampagne doet meer dan geld ophalen. Het zorgt voor media-aandacht, social media-buzz en gratis mond-tot-mondreclame. Je wordt ineens ‘die ondernemer met dat toffe initiatief’. En die status kun je natuurlijk weer gebruiken voor extra verkoop, nieuwe samenwerkingen of vervolginvesteringen. Slimme tip: gebruik de campagne ook als marketingmoment. Een update, een tussendoel gehaald, een succesverhaal – alles is content.
5. Je bepaalt zelf de voorwaarden
Bij crowdfunding bepaal jij hoe het geld wordt opgehaald en wat je teruggeeft: rente, aandelen, een beloning of gewoon een dankjewel. Jij zet de kaders, jij bewaakt het proces. Je hebt dus veel meer regie dan bij traditionele financiering – al is het natuurlijk wel slim om die voorwaarden aantrekkelijk en haalbaar te houden voor je investeerders.
Wat zijn de nadelen van crowdfunding?
Crowdfunding is geen magische geldboom waar je aan schudt tot de euro’s eruit vallen. Het is hard werken, het vraagt om lef, transparantie en een dikke laag communicatievaardigheden. Voor sommige ondernemers een feestje, voor anderen… iets minder. En wel om deze redenen:
1. Je moet jezelf (en je cijfers) blootgeven
Een crowdfundingcampagne werkt alleen als mensen je kunnen vertrouwen. En dat vertrouwen komt niet alleen uit een leuke video met een kek muziekje. Je moet open kaart spelen: over je plannen, je verdienmodel, je team, je verwachte omzet… Je moet jezelf laten zien. Financieel én persoonlijk. Het kan hierdoor voorkomen dat je dingen moet delen die je misschien liever voor jezelf houdt. Maar hé, wie geld wil, moet transparant zijn.
2. Geen walk in the park: een campagne kost tijd, moeite en doorzettingsvermogen
Vergeet het beeld van “even een pitchje online gooien en het geld stroomt binnen”. Een goede crowdfundingcampagne is een mini-bedrijf op zich. Je moet een campagneplan schrijven, content maken, updates delen, vragen beantwoorden, investeerders activeren en vooral: zorgen dat je top-of-mind blijft. Kortom: crowdfunding is marketing, sales, communicatie én relatiebeheer in één. En dat 24/7. Leuk, maar intens.
3. Je staat in de etalage – ook als het misgaat
Het publiek dat je campagne zo enthousiast heeft gesteund, kijkt ook mee als het minder lekker loopt. Loop je vertraging op? Moet je bijsturen? Komt je product later dan gepland? Dan verwachten mensen uitleg. En die moet je dus geven op een manier die vertrouwen blijft wekken. Niet voor watjes dus. Maar wel leerzaam. En als je het goed aanpakt, krijg je er juist meer krediet (figuurlijk dan) voor terug.
4. Je geeft iets weg (soms letterlijk)
Afhankelijk van de vorm van crowdfunding kies je wat je teruggeeft: rente, aandelen of een tegenprestatie. In alle gevallen lever je iets in: winst, eigendom of toekomstige tijd. Bij reward-based campagnes moet je die beloning ook nog waarmaken, wat tijd, geld en logistiek kost. Check dus altijd: is wat ik weggeef, in verhouding tot wat ik krijg?
5. Geen garantie op succes
Misschien wel het grootste nadeel: er is geen vangnet. Als je campagne niet voldoende ophaalt, krijg je soms helemaal niks (zeker bij het ‘alles-of-niets’-model dat veel platforms hanteren). Of je haalt wél je doel, maar blijft achter met 300 mensen die je allemaal iets hebt beloofd. En de helft vraagt elke week waar hun mok, tas of aandeel blijft. Ons advies? zet nooit ál je kaarten op crowdfunding. Zie het als onderdeel van een bredere strategie, niet als dé oplossing.
Voor wie is crowdfunding geschikt?
Crowdfunding klinkt aantrekkelijk en dat is het ook. Maar het is geen alleskunner. Niet elke ondernemer, branche of situatie leent zich voor funding vanuit de crowd. Er zijn een paar factoren die bepalen of jij een goede match bent met dit financieringsmodel. Zie het als een soort crowdfunding-compatibiliteitstest. Scoor je goed op de meeste punten hieronder? Dan zou het zomaar eens kunnen klikken tussen jou en de crowd.
1. Je zit in een branche die mensen raakt
Duurzaamheid. Innovatie. Maatschappelijke impact. Creativiteit. Als jouw bedrijf of project één van die vinkjes aantikt, sta je al 1-0 voor. Waarom? Omdat mensen sneller geneigd zijn hun geld te steken in iets waar ze zich mee kunnen identificeren – en waar ze het gevoel bij hebben dat het ‘ertoe doet’. Een circulaire koffietent, een app die voedselverspilling tegengaat of een duurzame bouwoplossing? Grote kans dat de crowd warmloopt.
Minder geschikt: Een extra shovel voor je grondverzetbedrijf of 400 liter printerinkt voor je accountancykantoor. Het kán, maar het publiek moet wel écht snappen waarom dat waardevol is.
2. Je hebt een betrokken achterban
Heb je al een groep fans, loyale klanten of volgers? Top. Crowdfunding draait namelijk niet alleen om geld, maar ook om vertrouwen. En dat begint bij mensen die je al kennen – en die net zo enthousiast zijn over jouw plannen als jijzelf.
Voorbeeld: Heb je een café met een vaste klantenkring? Dan kun je ze via crowdfunding misschien letterlijk medespeler maken in je uitbreiding. Denk aan: “Investeer €100 en krijg de komende 6 maanden elke maand een gratis biertje.” Dát is het soort deal waar fans blij van worden – en jij ook.
3. Je kunt goed communiceren (of iemand inschakelen die dat kan)
Crowdfunding is marketing. Punt. Je moet jouw verhaal goed kunnen vertellen, met overtuiging, passie én een duidelijke belofte. Dat betekent: duidelijke doelen, heldere uitleg, transparantie en enthousiasme. Niet iedereen is daar even sterk in – en dat is niet erg – maar het is wél belangrijk voor succes. Zou je jezelf niet bestempelen als een geboren spreker of schrijver? Geen probleem, maar schakel dan iemand in die jouw verhaal wél krachtig over het voetlicht kan brengen. Want zonder communicatie, geen crowd.
4. Je hebt bereik (of bent bereid dat op te bouwen)
Als niemand weet dat jouw crowdfundingcampagne bestaat, kun je ook weinig funding verwachten. Dus: heb je al bereik via social media, een nieuwsbrief, lokale media of samenwerkingen? Mooi meegenomen. Zo niet, dan moet je dat vooraf opbouwen. Investeerders willen nu eenmaal het gevoel hebben dat ze niet als enige instappen. Platforms verwachten vaak dat je zélf een groot deel van de investeerders aanbrengt. Denk dus niet: ‘ik zet m’n project online en wacht af’. Wees jezelf ervan bewust dat je elke dag zélf de ambassadeur bent van je campagne. Elke dag opnieuw.
Voorwaarden van crowdfunding
Crowdfunding kan een interessante vorm van investeren zijn voor jouw bedrijf. Het is een goed alternatief voor de bank, omdat je geld ophaalt bij particulieren. Samen brengen zij geld bijeen, omdat ze geloven in het product of de dienst die je aanbiedt.
Hier staan aan de andere kant natuurlijk voorwaarden tegenover. Je vergoedt een afgesproken rente of deelt aandelen uit. Daarnaast dien je volledige openheid van zaken te geven naar het publiek, waardoor zij kunnen beoordelen of het een goede investering is. Dat levert betrokkenheid op bij de investeerders, maar kan ook leiden tot risico’s in een markt waarin dit minder gebruikelijk is.
Alternatief voor crowdfunding platformen
Heb je crowdfunding geprobeerd, maar helaas zonder succes? Of heb je het idee dat dit – ondanks de bekende platformen die er zijn ontstaan – niet de beste keuze is voor jouw bedrijf? In beide gevallen is het verstandig om te kijken naar beschikbare alternatieven.
Bij BridgeFund doen we niet aan crowdfunding, terwijl je ook de bank niet nodig hebt. We zijn op die manier een interessant alternatief en kunnen soms zelfs bijdragen aan een gestapelde financiering om aan het benodigde bedrag voor de investering te komen.
Ben je als zzp’er of mkb-organisatie op zoek naar een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar, die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.