Ga naar content
bridgefund miljoen
In dit artikel
Financiering zonder gedoe
  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
Check je mogelijkheden

Kleine stap op weg naar grote toekomst

Voor leningen is het bancaire stelstel steeds vaker een no-go: te onzeker en traag. Gelukkig zijn er steeds meer online alternatieven voor kortlopend overbruggingskrediet. Om te investeren in groei, of om je bedrijf een niveau verder te brengen. BridgeFund is zo’n kredietplatform. En zeer succesvol. Vandaar dat investeerders onlangs met een miljoen aan verse funding over de brug kwamen. Dat biedt perspectief, ook voor BridgeFund zelf.

Snel een beetje, en een beetje snel graag

Stel, je onderneming heeft de wind in de zeilen; de groeikansen liggen voor het oprapen. Daar heb je alleen wel geld voor nodig. En je concurrenten zitten ook niet te slapen, dus een beetje snel graag. Of beter: snel een beetje, want een (halve) ton is vaak al genoeg. Wat doe je in zo’n geval? Naar de bank? Vrij zinloos. Na veel vragen, papierwerk en gedoe moet je gemiddeld 6 weken op een beslissing wachten. Tel daar gerust 2 weken bij op voordat het op je rekening staat. Weg kans, weg groei. Of erger.

“Je hebt geld nodig om geld te maken. Daar wil je als ondernemer het liefst zo snel mogelijk over kunnen beschikken. Zonder rompslomp. Zakelijk krediet aanvragen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan stukken beter, en vooral sneller.”Julian van de Steeg – Oprichter BridgeFund

Too little, too late

Echt kwalijk kun je het de banken niet nemen; hun omvang is tegelijk hun achilleshiel. De combinatie van zorgplicht en overhead maakt hun acceptatieproces te log en kostbaar voor kortlopend werk- of groeikaptiaal onder een half miljoen. Daarboven kan het pas uit. Ze experimenteren wel in de fintech-hoek. Soms succesvol, zoals ABN AMRO met haar terugbetaalapp Tikkie en leensite New10. Maar als het om relatief kleine zakelijke leningen gaat, is het voor mkb’ers toch meestal: too little, too late.

Krediet-tsunami nadert Nederland

Dat banken zich bewust uit het onderste kredietsegment terugtrekken, is niet uit de lucht gegrepen. Eén blik over de grens maakt dat meteen duidelijk. Kloppen Nederlandse mkb’ers in 80% van de gevallen nog aan bij de bank, in Amerika is hooguit nog 30% van de financieringen bancair. De rest verloopt via ‘alternatieve’ bronnen. Daar zitten ook Dagobert Ducks tussen, maar het merendeel is fintech. Kabbage bijvoorbeeld, heeft inmiddels een slordige 1,6 miljard dollar aan investeringen opgehaald.

In de UK ligt het aantal non-bancaire financieringen een ruime factor 40 hoger dan bij ons. Een belangrijke Britse speler is Funding Circle dat binnenkort de Londense beurs bestormt met een getaxeerde bedrijfswaarde van 1,5 à 2 miljard pond. En het van oorsprong Duitse Spotcap verstrekt in Nederland maandelijks zo’n 5 miljoen aan krediet. Al deze partijen hebben inmiddels voet aan het Europese (vaste) land gezet. Zijn ze niet al in Nederland actief, dan is dat slechts een kwestie van tijd.

BridgeFund-investeerders trekken graag de portemonnee

Financierplatformen van eigen bodem zijn er ook, getuige BridgeFund. In financiële slagkracht kan deze jonge (2018) fintech-geldverstrekker zich nog niet meten met de Angelsaksische reuzen, maar ze hebben één ding gemeen: forse groei, boven prognose, dankzij slimme techniek. Met ruim duizend behandelde aanvragen in 2018 zagen de investeerders er onlangs dan ook voor ruim één miljoen euro nieuw brood in.

Logisch, want deze gefortuneerde (ex-)CEO’s zien ook hoe hard het gaat en zitten na een lange periode van learn en earn nu in de return-fase. Bovendien hebben ze een zwak voor het mkb; ze herkennen de behoeften en frustraties van ondernemers en leven met ze mee. Als geen ander weten ze dat je geld moet hebben om de wedstrijd überhaupt te spelen. Laat staan winnen. En dat het ze een prima rendement oplevert vergeleken met de huidige bankrente, helpt natuurlijk ook een handje.

“Banken trekken zich steeds verder terug en alternatieven zijn duur, of het aanvraagproces is stroperig. Veel van onze klanten kunnen vaak niet wachten om een kans te benutten. Die ondernemers helpen we graag. Digitaal waar mogelijk, persoonlijk waar nodig. Maar altijd snel.”Julian van de Steeg – Oprichter BridgeFund

Next step: volle kracht vooruit

BridgeFund heeft – naar Nederlandse maatstaven – voorlopig dus weer voldoende financiële middelen in huis. Ook om in de eigen groei te investeren, overigens. Hoe lang is de vraag met dit groeitempo. Maar gezien de gezamenlijke draagkracht van de huidige en de belangstelling van nieuwe investeerders, wordt de volgende injectie vast een veelvoud van het huidige miljoen. Dit past goed in de groeiambities van BridgeFund, dat al met een schuin oog kijkt naar kansen in de landen om ons heen. To be continued…

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog