Ga naar content
WTDMJP_Blog-–-3-1024x679
In dit artikel
Meer informatie over beleggen bij BridgeFund?

Bekijk onze beleggingspagina en vraag
de brochure aan.

Vraag de brochure aan

9 praktische tips voor wanneer je wil starten met beleggen

In dit blog delen we de meest praktische suggesties op het gebied van investeren. Dit zijn zonder twijfel de 9 beste tips om beter te beleggen. Kom maar door met dat riante rendement!

1: Begin nu

Stel je belegging niet uit. Zolang je spaargeld geparkeerd staat op een normale spaarrekening, of in cash onder je matras ligt, behaal je daar geen interessant rendement mee. Ondertussen is de inflatie ongekend hoog, waardoor je geld elke dag minder waard wordt. Natuurlijk moet je goed nadenken waarin je investeert, maar wacht niet te lang met je beslissing om in te stappen.

2: Maak een plan en hou je eraan

Slim beleggen begint met een solide strategie. Maak daarom vooraf een gameplan met een duidelijk doel. Maar starten met een potentieel lucratieve beleggingsstrategie is nog maar het begin, het plan tot het einde volhouden is waar het bij veel investeerders misgaat.

Succesvolle beleggingen behalen een gemiddeld hoog rendement over een lange periode. De actuele koers op de beurs is daarentegen totaal niet constant. Die zit vol met pieken en dalen. Aan jou de taak om verleidende prikkels te weerstaan en niet spontaan te handelen als de markt weer eens iets totaal onverwachts doet.

3: Beperk je kosten

Er zijn veel verborgen kosten om überhaupt te kunnen beleggen. Vooral grote banken en vermogensbeheerders zijn blij met jou als beleggingsklant, want voor elke transactie rekenen ze de hoofdprijs. Check voordat je een account opent goed hoeveel je betaalt voor een storting, aankoop of verkoop. Waar je ook klant bent, probeer het heen en weer schuiven van je spaargeld tot het strikt noodzakelijke te beperken.

4: Ratio boven emotie

Zelfs bij ervaren beleggers speelt emotie een rol bij het nemen van beslissingen. Om toch verstandig te besluiten, is het de kunst om daar voldoende ratio tegenover te zetten. Investeer bijvoorbeeld niet zonder dat je een belegging cijfermatig bestudeert. Een spreadsheet met winstverwachting is misschien saaie kost, maar door kennis van je portefeuille verhoog je de kans op succes. Gebruik die data om te voorspellen wat een belegging gaat doen. Dat is een stuk minder risicovol dan je gevoel volgen en hopen op een wonder.

5: Spreid het risico

Houd er rekening mee dat elke investering ineens in een dip kan zakken. Denk aan tegenvallende kwartaalcijfers van een bierbrouwer of een megastaking bij een autobouwer. Zelfs een hele sector kan klappen krijgen. Wat als de modebranche in het nieuws komt met een nieuw arbeidsschandaal? Of wanneer de politiek besluit om de subsidie op zonnepanelen te stoppen? Om die reden leg je niet al je eieren in één mandje. Spreid je risico door gespreid te beleggen.

6: Wees kritisch op finfluencers

De expertise en het succes van een financial influencer op social media kan vele malen groter lijken dan het in werkelijkheid is. Als iemand zonder enige ervaring van de ene op de andere dag beweert van een passief inkomen te leven, komt dat waarschijnlijk meer door geluk dan wijsheid. Het is dan ook aan te raden om altijd goed te checken wie je voor je hebt en of je de adviezen serieus moet nemen. 

Hoe leuk of waardevol sommige content ook kan zijn, juridisch mag iemand zonder AFM-vergunning eigenlijk helemaal geen financieel advies geven. Toch zitten de video’s vaak vol met gesponsorde aanbevelingen. En wordt er puntje bij paaltje vooral veel geld verdiend met elk boek dat jij koopt, elke training die jij volgt en elke advertentie die jij ziet. Ben je op zoek naar goed onderbouwd beleggingsadvies? Klop dan aan bij iemand mét een AFM-licentie, voor je je geld zomaar ergens in belegt.

7: Wees waakzaam bij cryptocurrency

Beleggen in cryptovaluta noem je volatiel, want je kan er extreem snel geld mee verdienen én verliezen. Door het ontbreken van enige onderliggende waarde, wordt de vraag naar cryptomunten bepaald door het sentiment op de beurs, social media en in de kroeg. Dat de waarde in een paar uur 50% omhoog of omlaag schommelt, is zeker geen uitzondering.

Wees op je hoede bij elke vorm van cryptoreclame. Vertrouw niet blind op goedbedoeld advies van vrienden die uit het niets over airdrops, blockchain en mining beginnen. Wil je serieus investeren in crypto, vraag dan advies van een crypto-expert. Die analyseert elk detail en kan inschatten welke munt nog moet pieken en welke er net overheen is. Zo verklein je de kans dat je investering een paar uur later nog maar een fractie ervan waard is.

8: Bescherm je inloggegevens

Uiteraard deel je de toegang tot je beleggingsportefeuille niet met anderen. Op het moment dat iemand je wachtwoord kraakt, is je vermogen binnen no-time verdwenen. Welkom123 als wachtwoord is dus geen goed idee. Je inloggegevens delen als ‘de bank’ erom vraagt in een WhatsAppbericht ook niet. En je virusscanner uitzetten om een gratis spelletje te downloaden is vragen om moeilijkheden. Wat je wel moet doen? Stel een VPN in, update je besturingssysteem naar de laatste versie en houd je gebruikersnaam en wachtwoord privé.

9: Kies voor een vast rendement

Bij beleggen in aandelen of obligaties bestaat er altijd een kans dat je inleg minder waard wordt. Dat risico loop je niet bij beleggen met een vast rendement, zoals bij BridgeFund. Je vermogen wordt dan gebruikt voor kortlopende leningen aan bewezen succesvolle MKB-ondernemers. Kies een looptijd die bij je financiële situatie past en verzeker jezelf van een stabiel inkomen zonder kopzorgen.

Met een gegarandeerde jaarlijkse opbrengst tot 6%, verdubbel je elke 15 jaar de waarde van je spaarpot! En het mooie is, op deze manier werkt je geld niet alleen hard voor jou, maar je helpt ook andere ondernemers met de groei van hun business. Karma en knaken. Wat wil je nog meer?

ted-kennisbank-bg

Beleg bij BridgeFund. Maak je geld gelukkig!

Want geld dat aan het werk kan, daar worden ondernemers blij van. En geld ook.

Onlangs toegevoegd Ga naar Blog