Je bedrijf staat niet stil en jij ook niet; om je als ondernemer altijd te kunnen verplaatsen en goed voor de dag te komen bij je klanten is een degelijke bedrijfswagen zo goed als onmisbaar. Naast het maken van een goede indruk wil je natuurlijk ook gewoon een auto of bus die praktisch is, waar je materiaal mee kunt verslepen of die als rijdend reclamebord kan dienen. Maar waar moet je rekening mee houden bij het kopen en/of financieren van een bedrijfswagen? Wij hebben 5 zaken voor je op een rij gezet die je kunnen helpen bij het maken van een keuze:
1. Nieuwe wagen of occasion?
That’s the question! Voor allebei valt namelijk wat te zeggen. Een nieuwe bedrijfswagen kopen is duur, maar je hebt wel gelijk een schone, zuinige en veilige auto waar je met een beetje geluk jarenlang mee vooruit kunt. En dat zonder veel onderhoudskosten of verborgen gebreken. Waarom is het dan toch interessant om te kijken naar een occasion? Ten eerste is het aanbod occasions vele malen groter, de levertijd korter en kost de aanschaf je geen rib uit je lijf. Een tweedehands bedrijfsauto kun je misschien zelfs zonder financiering aanschaffen.
Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met je bedrijfswagen? Dan betaal je bijtelling over de cataloguswaarde. Het maakt voor de bijtelling dus niet uit of je in een nieuwe auto rijdt of in hetzelfde model van 5 jaar oud. Maar ga je voor een youngtimer van 15 jaar of ouder? Dan wordt dat tweedehandsje ineens een stuk interessanter!
Volgens de youngtimer regeling is het percentage voor de bijtelling een stuk hoger, namelijk 35%. Kleine nuance: dit percentage wordt wel geheven over de dagwaarde en niet over de cataloguswaarde. Hierdoor kan de bruto en netto bijtelling een stuk lager uitvallen onder streep. Zo kun je ineens zakelijk rijden in een 15 jaar oude BMW M5 voor de prijs van een nieuwe VW Polo!
2. Starter? Check financial lease
Voor veel startende ondernemers is de aanschaf van een bedrijfswagen een dure aangelegenheid. Er is niet direct budget om de auto met eigen geld te betalen en bij het aanvragen van een lening moet je jaarcijfers laten zien (die je dus nog niet hebt…). Maar je wilt wél graag een goeie bedrijfsbak om onconventioneel de blits mee te maken. In dat geval is financial lease voor jou als starter een betaalbare optie. Je hoeft voor financial lease geen jaarverslagen te overleggen en je hebt direct een goede wagen om mee rond te toeren.
Financial lease geeft je bovendien wat lekkere fiscale voordeeltjes. Je bent namelijk gewoon economisch eigenaar van je auto en kunt daarom gebruik maken van investerings- en renteaftrek. Ook mag je de kosten van je bedrijfswagen afschrijven.
Tip: je hoeft met financial lease niet altijd te kiezen voor een nieuwe bedrijfsauto. Veel leasemaatschappijen bieden ook (goedkopere) occasion lease aan.
BTW voorfinancieren voorkomt een hap uit je budget
Financial lease heeft als voordeel dat je zonder flinke investering je zakelijke auto kunt financieren. Wel moet je de BTW voorschieten; deze betaal je bij het afsluiten van het leasecontract. Vervolgens vorder je deze zelf terug bij de Belastingdienst. Allemaal leuk en aardig, maar het vooraf betalen van de BTW moet ook maar net passen in je budget. Voor dit probleem is gelukkig een goede oplossing: bij BridgeFund kun je de BTW namelijk voor laten financieren. Zo houd je geld over voor andere, belangrijkere investeringen.
3. Maak de fiscus niet ál te blij
Tja, we moeten allemaal belasting betalen… Maar we hoeven de fiscus niet ál te blij te maken toch? Voordat je een bedrijfswagen gaat kopen, is het slim om je te verdiepen in de fiscale regels. En geloof ons; dat zijn er nogal wat. Een aantal dingen waar je op kunt letten zijn:
- Zorg dat de bedrijfswagen op de balans van je bedrijf komt te staan. Alleen dan kun je profiteren van investeringsaftrek, afschrijving en renteaftrek (bij operational lease is dit bijvoorbeeld niet het geval).
- Als de auto op naam van je bedrijf staat kun je de BTW terugvorderen.
- Motorrijtuigenbelasting boek je als kosten en kun je dus aftrekken van de winst van je bedrijf.
- Overweeg elektrisch rijden, dan betaal je een stuk minder bijtelling. Ook mag je op volledig elektrische personenauto’s eenmalig tot € 5.400 extra je winst verlagen.
- Check of willekeurig afschrijven (in plaats van de standaard 5 jaar) voor jou een optie is. Dit kan behoorlijk wat voordeel opleveren. Bij snellere afschrijving betaal je in dat jaar bijvoorbeeld al minder belasting.
Tip: vraag voordat je een bedrijfsauto gaat kopen je belastingadviseur of accountant om fiscaal advies, zo bespaar je flink wat centen!
4. Denk ook aan je privésituatie
Ben je zzp’er of een kleinbedrijf? Dan is de kans groot dat je jouw bedrijfsauto ook gewoon privé gebruikt. Zoals we eerder al aangaven, moet je in dat geval rekening houden met een bijtellingspercentage. Maar dat is niet alles. Denk ook eens aan je privésituatie op de lange termijn. Heb je de wens om de komende jaren een gezin te stichten? Dan kan die dikke coupé of praktische 2-zits bestelbus nu wel leuk zijn, maar kun je hem tegen de tijd dat je met kinderzitjes in de weer gaat alweer inruilen.
5. Bedrijfsauto financieren?
Zit je te denken aan de aanschaf van een bedrijfswagen maar weet je nog niet precies wat voor jou het gunstigst is qua financiering? Lees meer over onze zakelijke leningen voor bedrijfsauto’s of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.