Ga naar content

In dit artikel:

  • Wat is een onderhandse lening?
  • Wat gebeurt er bij financiële tegenvallers?
  • Maak duidelijk afspraken
  • Stel een contract op
  • Kijk uit voor de fiscus! Betaal marktconforme rente
  • Alternatieve financiering

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening
onderhandse lening

Wat is een onderhandse lening?

Wanneer je ouders, familie of vrienden bereid zijn je geld te lenen noemen we dit een ‘onderhandse lening’. Dit is dus een lening zonder tussenkomst van een bank of andere officiële geldverstrekker. Voordeel voor degene die het geld aan jou uitleent is dat hij of zij meer rente ontvangt dan op een spaarrekening (die is namelijk 0%). Voordeel voor jou als lener is dat de voorwaarden bij een onderhandse lening vaak wat gunstiger uitpakken. Prima optie, zou je denken, maar er zitten – zoals wel vaker bij dingen die mooi klinken – wel degelijk een aantal addertjes onder het gras.

Wat gebeurt er bij financiële tegenvallers?

De bedoeling van elke lening is dat je deze terugbetaalt. Maar wat als jouw geweldige businessplannen toch niet zo goed uitpakken als je gedacht had? Dan kan het zomaar zijn dat je problemen krijgt met het terugbetalen van je onderhandse lening. Is de geldverstrekker van jouw lening dan toevallig directe familie, dan maakt dat de situatie bepaald niet makkelijker (en gezelliger). Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met je ouders als jij het geleende geld niet terugbetaalt? Krijgen ze dan problemen met het betalen van hun hypotheek? Of hebben ze ineens een stuk minder te besteden tijdens hun oude dag? Er spelen veel meer emotionele zaken mee dan bij een puur zakelijke overeenkomst.

Maak duidelijke afspraken

Het is dus zaak om, voordat je in de actiestand schiet, om tafel te gaan zitten en alle scenario’s te bespreken. Is de familieband of vriendschap bestand tegen financiële afspraken die wellicht niet nagekomen kunnen worden? Neem ook anderen rondom jouw familie en vriendenkring mee in deze overweging. Misschien heb je wel een broer of zus die eigenlijk op termijn ook geld zou willen lenen bij je ouders. Of is de partner van je vriend het niet eens met de regeling. Om onderlinge onenigheid te voorkomen is het dus belangrijk om vooraf volledig open kaart te spelen.  

Stel een contract op

Liggen alle risico’s op tafel en is iedereen akkoord? Dan kun je ervoor kiezen om een onderhandse lening af te sluiten. Je denkt misschien ‘we kennen elkaar toch, een contract is niet nodig’. Toch raden we je aan om de gemaakte afspraken wél vast te leggen. Dan kan niemand er op een later moment op terugkomen en weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Bovendien kan de Belastingdienst, als bewijs dat het hier gaat om een zakelijke lening (en geen schenking), een schriftelijk bewijs opvragen. Ook daarom wil je dus altijd een contract bij de hand hebben.

Zaken die je vastlegt in een contract voor een onderhandse lening zijn onder andere:

  • De partijen die de lening aangaan
  • De hoogte van het te lenen bedrag
  • De te betalen rente
  • De startdatum van de lening of het betalen van de rente
  • Afspraken over de aflossing
  • De gevolgen bij betalingsachterstanden

“Veel mensen denken dat je op een onderhandse lening een veel lagere rente betaalt dan op een gewone lening, maar dat is helaas niet waar.”

Marktconforme rente

Veel mensen denken dat je op een onderhandse lening een veel lagere rente betaalt dan op een gewone lening, maar dat is helaas niet waar. De af te spreken rente moet namelijk marktconform zijn. Spreek je onderling een rente af die veel lager is, dan kan de Belastingdienst de lening alsnog zien als een schenking. En dat is een dure grap; je gaat op zo’n moment namelijk schenkbelasting betalen.

Hoe bepaal je een marktconforme rente? Dat kun je doen door te kijken naar rentes voor soortgelijke leningen bij commerciële geldverstrekkers. Kies een rente die niet lager is dan de ondergrens van wat op de markt wordt aangeboden, dan zit je altijd goed. Twijfel je hierover? Schakel dan een accountant of financieel adviseur in.

Toch liever een zakelijke lening?

Zoals gezegd, een onderhandse lening heeft voordelen maar er kleven ook dikke risico’s aan. Heb je besloten je familie en vrienden hier liever toch niet mee te belasten? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een zakelijke lening. En raad eens: zo’n rompslomp is dat helemaal niet! Je regelt je zakelijke lening online, zelfstandig en zonder tussenkomst van een bank. In 5 minuten gepiept en binnen 24 uur beoordeeld! Zo kan het ook! Vraag vrijblijvend jouw lening aan, dan gaan wij direct voor je aan de slag!

dame-paars-shirt-bg-paars

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.